Фотографът Габриел Генчев покорява Хималаите със знамето на Созопол. Пътуването ...

Фотографът Габриел Генчев покорява Хималаите със знамето на Созопол. Пътуването

За пръв път: Личният шерп на Христо Проданов говори пред български фотограф

Фотографът Габриел Генчев покорява Хималаите със знамето на Созопол. Пътуването го води до персоналния шерп на Христо Проданов, който приказва за първи път за подвига на българския планинар, останал вечно на Еверест. Какво споделя Чованг Ринджи с него за подвига на българския планинар, Габриел Генчев споделя в специфичен репортаж на репортерът на „ Новините ON AIR “ Александра Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

На 3 ноември едно момче от морето отива в огромната планина. В стремежа си да излезе от зоната си на комфорт, той стига от Созопол до Хималаите. В раницата си носи като светиня фланелка с герба на родния си град.

„ Аз нося Созопол в сърцето си. Това е нещо, което е част от мен и ще бъде част от мен постоянно. Аз съм израснал в този град и желаех да покажа на хората, които живеят в него, без значение какъв брой е дребен градът, че единствено съзнанието ги лимитира от това да виждат по-надалече и по-напред. Исках да стимулирам безусловно всички, че могат да създадат всичко, което си пожелаят “, показа фотографът Габриел Генчев.

Габриел е травъл фотограф. Изкачва високите върхове на Хималаите с 13 кг техника на гърба си и макар че не е професионален планинар, доближава до връх Кала Патар на 5644 метра височина.

Пътуването му подарява среща с персоналния шерп на Христо Проданов Чованг Ринджи.

„ Като казахме, че сме българи и той незабавно се сети за Христо. Покани ни в дома си, описа ни някакви истории, които е съпреживял с него. На нас ни беше забавно, тъй като преди не е имало толкоз информация “, не крие вълнението си фотографът.

Разговарят час и половина за подвига на Христо Проданов през 1984 година, а Чованг Ринджи си спомня за непоколебимостта на Проданов да стигне до самия връх.

„ Около 4 часа двамата тръгнахме да нападаме върха по страховития Западен гребен. На към 8500 м, падаща с О2 бутилка от горе, ме удари в гърдите и започнах да храча кръв. Христо ми сподели да се прибирам в лагера и продължи самичък към върха. Към 10 часа вечерта се свързахме с него, той беше под някаква канара и тогава Людмил Янков потегли към него “, показа Ринджи незабравимите си мемоари с българина.

Какъв е урокът, който Габриел научава от своето особено странствуване в сърцето на Хималаите и коя е идната дестинация, за която се готви, научете от целия репортаж на репортера на „ Новините ON AIR “ Александра Иванова на:

Източник: az-jenata.bg
PromoMall.bg