Фотодокументалната изложба Крепости в Средните Родопи и животът в тях

...
Фотодокументалната изложба Крепости в Средните Родопи и животът в тях
Коментари Харесай

Музеят в Смолян представя на празника си крепостите в Средни...

Фотодокументалната галерия " Крепости в Средните Родопи и животът в тях " показва резултатите от археологическите изследвания на крепостните уреди в региона на Средните Родопи.

Общият брой на записаните замъци все още е 25, датиращи от края на V хиляди прочие Хр. (краят на каменно-медната епоха) до Средновековието (XIV век), като отчасти или напълно проучени са 13 от тях.

Голяма част от крепостите в Средните Родопи са употребявани и поддържани в продължение на епохи, други са преизграждани отначало. Общото при всички е извънредно положителното им местонахождение, предлагащо отбрана на жителите на околните обитаеми места при пораждане на заплаха или улесняващо контрола на придвижването по основните Трансродопски пътища.
Автори на изложбата са археолозите на РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян Дамян Дамянов, Маргарита Люнчева и доктор Николай Бояджиев.

Откриването ще се състои на следващия ден, от 17.30 часа в изложбената зала на РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян, като част от празничната музейна стратегия за отбелязване на Международния ден на музеите`2021.

Кулминацията на празника е зрелище на спектакълът „ Концертът “ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров . С него започва и новата музейна стратегия „ Музеят – новото театрално пространство на Смолян “.

КОНЦЕРТЪТ
театър с кукли за всички възрасти
Концепция и постановка Петър Тодоров
Кукли и сценография Ханна Шварц
Костюми Николина Костова-Богданова
С присъединяване на Десислава Минчева
Продуцент Петър Тодоров
Музикално оформление Петър Тодоров, Десислава Минчева, Иван Пичуров
Музикален монтаж Иван Пичуров
Вокален възпитател Пламена Седянкова
Консултант-хореограф Стефка Барбудова
Изработка на кукли Петър Чекуров, Александър Гарелов, Петя Димитрова, Ганка Кирилова, Ханна Шварц, Десислава Минчева
Продължителност на представлението 55 минути
Спектакълът е основан като част от формалната стратегия на „ Пловдив 2019 – Европейска столица на културата “
„ Квартет от национални певици изнася концерт. Четири привидно елементарни дами, които в битието си са като всички други, само че когато стъпят на сцената се трансформират в „ разнообразни “ човешки същества, които с гласовете и песните си се допират до божественото, и носят прояснение за смисъла на човешкия живот. Спектакъл - прослава на българската национална ария. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР