Форумът се открива на 28.05. и ще продължи до 02.06.

...
Форумът се открива на 28.05. и ще продължи до 02.06.
Коментари Харесай

Софийски Международен Литературен Фестивал за деца и младежи за втора година с интензивна програма и разнообразни гости

Форумът се открива на 28.05. и ще продължи до 02.06.
Между 28.05. и 02.06. за втора година в София ще се организира Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, проведен от Асоциация “Българска книга ”. Форумът ще се състои паралелно с обичайния Пролетен базар на книгата. Домакин на събитията е Национален замък на културата, а мястото на срещите с гостите – Мраморното предверие.
Във фокуса на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи е да се сътвори неофициална атмосфера, в която децата и младежите да се срещнат с творчеството на модерни европейски и български създатели и художници. Да се обособят условия за образователно-артистични акции за поощряване на четенето и въображението измежду подрастващите. Децата да получат свободен, безграничен достъп да литературни събития, срещи с писатели, креативен ателиета, да посетят сценичен театър и да се насладят на галерия.
Софийският интернационален книжовен фестивал за деца и младежи цели да развие платформа за модерна литература и просвета, която има всички предпоставки да наложи дълготраен и пълностоен разговор сред писателите и обществото. Да разпространява четенето, езика, многообразните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства.
Събитията, препоръчани от тазгодишната стратегия на фестивала, обгръщат необятен набор от тематики, обърнати към подрастващи в разнообразни възрасти и сфери на ползи. Изложба, отдадена на майстора на детската илюстрация Любен Зидаров ще се открие на 28-ми май от 10.30 часа. От началото на 50-те години на 20-ти век до в този момент огромният актьор е илюстрирал над 200 книги, измежду които българските издания на типичен творби на международната литература за млади читатели: „ Приказки на Шехерезада ”, „ Островът на съкровищата ”, „ Андерсенови приказки ”, „ Том Сойер ” и други
В съботния 1-и юни от 10:15 ч. дружно с Велиана Симеонова от блога „ Двама с мама “, насочваме покана към дребните читатели и техните мами, да се причислят към нашето пъстро ателие по направа на обложки за книги в Международния ден на детето. Във радостната компания на Том Сойер, пирати и приказни герои, въоръжени с моливи и усмивки, ще сътворим неповторими обложки за обичаните си детски книги, въодушевени от кориците, рисувани от Любен Зидаров.
Друга покана към гостите на фестивала е срещата с обичаните влогъри и създатели на младежите – Стан и Стефи на 1-и юни от 12,00 ч. В рамките на „ Магия или просвета ” посредством игра и опити ще бъде показана новата книга на Стан. „ Тайните на студийния фотографски план ”, събитие, проведено от издателство „ Знаци ”, цели да запознае в елементи с работата на първия ателиерен художник-фотограф Петър Папакочев. Своеобразен гид на срещата ще бъде Георги Папакочев, синът на изявения занаятчия на фрагмента, а за публиката е планувана прожекция на фотографски илюстрации и техники, както и ще бъде показана най-новата книга-албум „ Паметта на светлината ”, включваща над 340 облика на видни българи от всички сфери на изкуството. Събитието е на 2-ри юни от 12.00. Театралното предложение към публиката на фестивала е театрална интерпретация на творбата „ Карлсон, който живее на покрива ” в осъществяване на Театър „ Карлсон ”. Датата и часът за срещата на децата с чудния свят на ексцентричния воин на Астрид Линдгрен е 30-ти май от 12.30 часа.
Любопитна покана към подрастващите и по-големите изкушени читатели на хубавите истори насочва издателство „ Еуниката ”. Среща диалог с Владимир Шишков и доктор Людмила Емилова ще покаже нетрадиционен прочит към постоянно невидимите супергерои, които оказват помощ на всички ни да растем здрави и мощни, а точно – зеленчуците. Всеки ще може да се запознае с техните секрети дружно с Боби в царството на зеленчуците. Датата е 1-ви юни от 11.00 часа.
Другият главен акцент в програмата на фестивала са срещите с български литератори и задграничните им сътрудници. Сред основните сред тях са „ Майсторския клас по креативно писане с Петя Кокудева ”(2-ри юни, 13.30), показано от издателство „ Жанет 45 ”; диалог, проведен от издателство „ Фют ” с Цвета Брестничка, ръководител на Асоциация Родители (29-ти май, 10.30); среща с илюстратора Борис Стоилов, показано в програмата от издателство „ Хермес ” (2-ри юни, 11.00). Сред интернационалните посетители на фестивала, с които публиката ще може да се срещне от близко са Алесандро Гати, публицист, преводач и сценарист от Италия, получил необятна известност със серията си истории за Шерлок Холмс (29-ти май, 11.30); Бьорн Суртлан от Норвегия: журналист с тапия от художествена академия, посветил въображението си на истории за деца и тинейджъри (30-ти май, 10.30), Макис Цитас от Гърция, приет като създател на една от най-хубавите гръцки книги за деца – „ Бездомният Костас ” (28-ми май, 13.00); Гюдрюн Скретинг от Норвегия, отличена с премията за дебют в региона на литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата (31-ви май, 11.30).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР