Формулата за пресмятане на лихвите по много от банковите кредитище

...
Формулата за пресмятане на лихвите по много от банковите кредитище
Коментари Харесай

Влиза в сила важна промянa за хиляди българи с кредити

Формулата за изчисление на лихвите по доста от банковите кредитище бъде заменена от 1 юли. В момента лихвите по потребителските и жилищните заеми може да се дефинират като сума от изменчив лихвен % и надбавка. Като този изменчив лихвен % може да е един от пазарните показатели ЛИБОР, ЮРИБОР, СОФИБОР или знаци, оповестени от Българска народна банка или от Национален статистически институт. От 1 юли обаче Българска народна банка стопира да пресмята справочните показатели СОФИБИД и СОФИБОР.

Според Регламент на Европейски Съюз, показатели, употребявани във финансови контракти ще би трябвало да се изготвят от лицензирани или регистрирани админи от Европейски Съюз или от трета страна, включени в указател, поддържан от Европейския орган за скъпи бумаги и пазари, написа " Труд ".  Индексът СОФИБОР се образува от лихвите по предлаганите левови депозити на българския междубанков пазар. От 1 юли обаче Българска народна банка няма да го дефинира. Затова ръководителят на бюджетната комисия към Народното събрание Менда Стоянова внесе в Народното събрание промени в Закона за кредитните институции.

Те плануват при основна смяна на някой от употребяваните от банките показатели за установяване на лихвите по заемите, или в случай че той спре да се изготвя, банката да може да напише проект за деяние и да промени разпоредбите за образуване на лихвите. Този проект може да включва потреблението на различен показател, като ще би трябвало да бъде утвърден от Българска народна банка. Промяната ще засегне хиляди жители, които са взели заем въз основата на показателя СОФИБОР, който към този момент няма да се дефинира.

В измененията на закона особено е посочено, че все още на промяна на формулата за установяване на лихвата по заема, новият лихвен % не може да надвишава лихвата преди смяната. След това обаче лихвата ще се трансформира съгласно придвижването на новия определен от банката показател.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР