Формулата за определяне на пътния данък в България е изключително

...
Формулата за определяне на пътния данък в България е изключително
Коментари Харесай

Мненията се разделиха по темата дали да има по-висок данък за стари коли

Формулата за установяване на пътния налог в България е извънредно нелогична, доста остаряла. Трябва да има по-малък налог за новите коли и по-голям за старите – т.е. понижение за новите коли и нарастване за старите . Такова изрично мнение изрази Христо Христов от Асоциацията на вносителите на коли.

Христов подсети, че облагането на коли на процедура се приключва след 14-тата година – от този миг нататък се заплаща еднакъв налог, без значение на какъв брой години става колата. Той беше безапелационен, че не е обикновено да се стачкува в това отношение. На мотопед данъкът е по-висок, в сравнение с автомобил – би трябвало да има нова формула, разяснява Христов.

И сега има преференции в налозите за нови коли, които покриват избрани стандарти. Според мен дебатът е за новите мощни коли – дали може там да има отстъпка, тъй като може да не са толкоз екологични, сподели Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " пред Нова телевизия. Няма по какъв начин да е иначе, когато неравенствата в България са най-големи в целия Европейски Съюз, добави тя.

Има ограничения, съгласно които се заплаща гориво, с цел да отидеш на работа – в случай че променим налозите, тогава нулираме тази мярка. Трябва да се гледа в цялост, счита Григорова. Никой не прави личен избор да мъкне дърва и въглища, добави тя.

Същевременно специалист от автосервиз разяснява, че в случай че служителите на реда не минат образование, мъчно ще схванат дали даден автомобил замърсява повече, в сравнение с би трябвало. Коментарът беше изработен в светлината на обстоятелството, че от сряда, 7 февруари, по улиците на София Министерство на вътрешните работи ще употребява 7 газанализатора, с цел да ревизират коли на случен принцип - дали отделят повече нездравословни излъчвания, в сравнение с разрешава екостандарта им.

Застрахователни измами

Бързи пари, лесна облага – това вършат доста хора в България с помощта на към този момент много известна скица във връзка с коли.

За какво става въпрос – клиент застрахова своята кола за огромна сума, по-късно я афишира за открадната. Тя обаче не е – дадена е на автоморга, която я " разфасова " и продава частите. Така притежателят на колата печели хем от продажбата на частите, хем от погашение на застраховката.

Застраховател пък се оплака, че преди години било неразрешено митогравирането по частите, а то пособие доста да се обяснява коя част на кой тъкмо автомобил е и предотвратява тъкмо такива схеми.

От началото на годината, съгласно статистиката на Министерство на вътрешните работи има 94 обири на коли, като 22% от тях са направени за застрахователна машинация. Увеличението в сегмента е 100%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР