Формула 1 започва новия сезон през уикенда не само с

...
Формула 1 започва новия сезон през уикенда не само с
Коментари Харесай

Революционни промени ще бележат този сезон във Формула 1

Формула 1 стартира новия сезон през уикенда освен с най-големите механически промени от десетилетия насам, а и с доста въпроси, нуждаещи се от отговори. Първото съревнование е планувано за тази неделя от 17:00 българско време в Бахрейн.

Автомобилите към този момент са по-тежки, имат по-големи гуми и освен наподобяват, а и в действителност са радикално разнообразни от миналата генерация. Промените бяха направени за равнене на силите, осъществяването на по-лесни изпреварвания и по редица други аргументи. Това провокира диспути дали новите правила ще бъдат сполучливи, по какъв начин са разчетени те от обособените тимове и дали някои от тях не прекрачват границата с новия дизайн.

“Това сигурно са най-големите промени, които нашият спорт в миналото е виждал. Моята кариера стартира през 1991 и подсигурявам, че не съм виждал нещо с сходен магнитуд. Предизвикателството е огромно, само че ми харесва. Концепцията е напълно нова и разчитането на разпоредбите ще бъде ключово”, споделя техническият шеф на Астън Мартин – Андрю Грийн.

Директорът на F1 Рос Браун, чиято кариера стартира през 70-те години на предишния век, счита смяната за позитивна. Според него, спортът се пробва “да ускори конкуренцията и да вкара конюнктура на равнопоставеност”.

“Сигурен съм, че първоначално ще има известна доза неравноправие, само че съм уверен, че с течение на времето ще гледаме все по-добри състезания”, прибавя той.

Част от най-големите промени са свързани с прекосяването към 18-цолови гуми и с ролята на предното и задното крило, които на процедура към този момент извършват друга от досегашната си функционалност. Разлики има в окачването, интерпретациите за кутиите на радиаторите, които в някои случаи като при Мерцедес на процедура не съществуват, по-силното прилепяне към пистата от пода и други.

Голямата цел е ограничение на турбулентния поток към и най-много зад болидите, което би трябвало да направи изпреварванията надалеч по-лесни.

“Най-вероятно не сме уцелили в десетката във връзка с преследването (и изпреварванията), само че несъмнено сме много по-напред от преди, защото старите болиди не предлагаха доста благоприятни условия. Имаме стабилен старт и отсега нататък ще развиваме в допълнение болидите”, добавя още Браун.

Състезателният уикенд във Ф1 също ще бъде друг от този, който почитателите са привикнали да наблюдават. Медийните изяви на представители на тимовете са изместени от четвъртък за петък, а спринтовите надпревари в Имола (Италия), Австрия и Бразилия ще носят повече точки. Всеки тим ще бъде длъжен да употребява млади водачи в две от петъчните тренировки и бюджетите са лимитирани до 140 милиона $.

“С това се цели вложенията да бъдат правени в верните съставни елементи. В предишното беше по-лесно, тъй като можеш да се разпростираш допълнително неща, които усъвършенстват представянето на болида. Днес е друго и ще залагаме на това, което има максимален потенциал”, съобщи шефът на Мерцедес – Тото Волф.

Въпросите при първенците при конструкторите наподобяват най-вече. Наистина ли Мерцедес има проблеми с салдото на болида? Реално ли е изоставането от няколко десети от секундата против Ред Бул и Ферари в някои браншове, или има нещо, което към момента не знаем? И не на последно място, още ли е в шампионска форма Люис Хамилтън?
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР