Формиращият се нов световен ред не трябва да зависи от

...
Формиращият се нов световен ред не трябва да зависи от
Коментари Харесай

Лавров: Това е новият световен ред

Формиращият се нов международен ред не би трябвало да зависи от приумиците на западните страни, съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров по време на форума " Примаковски четения ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Вероятно глобализацията по американски е завършила. Да, неизбежно към момента се претърпяват някои остатъчни процеси, само че паралелно с това се построява и нова финансова и логистична система, която няма и не би трябвало да зависи от приумиците и от възприятието за предимство на нашите западни някогашни сътрудници ", сподели Лавров. 

Той акцентира, че Русия би желала Европейски Съюз да бъде равноправна част от многополюсния свят, само че за тази цел би трябвало да се освободи от цялостната си взаимозависимост от Съединени американски щати.

Руският външен министър упрекна НАТО, че лъже за гаранциите, дадени по времето на Михаил Горбачов и Борис Елцин, че няма да се уголемява на изток и уточни, че има задоволително доказателства. 

" Уважавани американски, немски и английски политици от онази ера цитират себе си и свои сътрудници в записките си, като удостоверяват, че са били дадени устни, само че клетвени, стоманени гаранции ", уточни съветският министър.

Лавров сподели, че Русия не е не запомнила, че съществуват и писмени задължения, подписани на най-високо ниво.

" Имам поради срещата на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), извършена през 1999 година в Истанбул, на която беше закрепена тематиката за неделимостта на сигурността ", съобщи Лавров.

" Става дума за това, че нито една страна или организация не може да укрепва своята сигурност в пространството на ОССЕ за сметка на намаляването на сигурността на други ", разясни съветският министър.

Лавров разгласи, че НАТО цели да проникне и в Азиатско-Тихоокеанския район и по-късно да предяви искания към Южнокитайско море. 

Според него Западът се стреми да отслаби взаимоотношението сред Китай и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Лавров добави, че БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) може да се трансформира в съюз сред 15 или 17 страни, в случай че одобри всички искащи да се причислят.

Той разяснява и формата РИК (Русия, Индия и Китай), като посочи, че въпреки и да не е общоизвестно, външните министри от трите страни не престават да се срещат. Провеждат се срещи и сред министрите на енергетиката, на търговията и на стопанската система, както и сред доста други представители на съответните държавни управления, добави Лавров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР