Формалният повод за днешното напрежение е поисканото от ГЕРБ извънредно

...
Формалният повод за днешното напрежение е поисканото от ГЕРБ извънредно
Коментари Харесай

Дерогацията и “Лукойл” клатят сглобката. Делян Добрев се чуди кол...

Формалният мотив за днешното напрежение е поисканото от ГЕРБ изключително съвещание на Народното събрание., че не е добра концепция в последния ден от предизборната акция трибуната на Народно събрание да се употребява за отправяне на послания и допълниха, че точно това била концепцията на депутатската почивка. От ПП-ДБ бяха безапелационни, че въпросите, които вълнуват политиците сега, умерено могат да бъдат разисквани и след балотажа на първото постоянно съвещание. 

 

Иначе от няколко дни сглобката се клати поради апелите да се анулира дерогацията на “Лукойл ”, които пристигнаха от редиците на ГЕРБ и Движение за права и свободи. От ПП-ДБ се опълчиха и предизвестиха, че не е в този момент моментът и това ще докара до скок в цените. Заради напрежението се наложи да се организира и лидерска среща, след която Делян Пеевски съобщи, че ще се даде ултиматум - рафинерията да внесе налози от над 500 млн. лв. или дерогацията да бъде отнета. Кирил Петков уточни, че страната ще направи всичко допустимо това да се случи оптимално бързо. 

 

" Хранилката на " Лукойл " се оказа много по-голяма, в сравнение с ние предполагахме. Оказа се, че на тази хранилка има ръководители на парламентарни групи, има членове на кабинета, има министри. За пръв път в историята на България се случва кабинетът, министрите, министър председателят и подкрепящата ги партия, която ги е излъчила, да неодобряват съвещание на Народното събрание ", сподели депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

 

Според него изключителното съвещание в Народното събрание е належащо, тъй като преди седмица президентът е наложил върху закона за енергетиката. Те плануват либерализация на пазара на ток за бита. Според Радев признатият закон се е отдалечил от задачите на обществената страна..

 

“Припомням, че законът беше гледан в Народното събрание в няколко безсънни нощи на енергийна комисия, на пленарна зала, тъй като ръководещите твърдяха, че законът е значим и е ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност. Сега внезапно се оказва, че този закон за енергетиката не им е значим. ПВУ не им е значимо. Всичко звучи доста нелогично ", сподели Добрев.

 

Депутатът от ГЕРБ заяви, че на всички на брифинга ще бъде раздаден текста на закона за енергетиката, който е признат през януари, само че не се ползва към този момент 10 месеца.

 

" Правителството би трябвало да стартира да събира от " Лукойл " по близо 3 млн. лв. дневно от идващия вторник - 31 октомври. 2,9 млн. лв. дневно и да ги разпределя на хората по стратегия. Това са въпросните 73 стотинки. Тези текстове не желаят сътрудниците ръководещи да одобряват, тъй като тези текстове нарушават финансовия интерес на " Лукойл " с близо 3 млн. лв. дневно ", посочи Добрев.

" Всеки път, когато ги заплашим с лишаване на дерогацията, ръководещите изпищяват по злокобен метод, че са подготвени на всичко единствено и единствено да се откажем от желанията си ", съобщи депутатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР