Ford спира работата по завода за батерии за електрически автомобили в Мичиган на стойност 3,5 милиарда долара

...
Ford спира работата по нов завод за батерии за електрически
Коментари Харесай

Ford спира работата по нов завод за батерии за електрически превозни средства в Мичиган на стойност 3,5 милиарда долара, въпреки че преходът към електрически превозни средства се превърна в основна пречка в стачката на United Auto Workers срещу автомобилните производители Ford, GM и Stellantis.

Все още не е взето окончателно решение дали заводът в крайна сметка ще заработи, каза говорителят на Ford T.R. Рийд.

Ако бъде завършен, заводът ще бъде разположен на площ от 950 акра в южната част на Мичиган близо до град Маршал. Плановете на Ford бяха да наеме 2500 души, когато заводът отвори врати за производство през 2026 г. Ford обяви плановете си за фабриката за батерии миналия февруари.

„Ние преустановяваме работата и ограничаваме разходите за строителство по проекта Marshall, докато не сме уверени в способността ни да управляваме конкурентно завода“, каза Рийд в изявление по имейл. „Има редица съображения.“

Ford, заедно с General Motors и Stellantis, в момента са изправени пред стачка на United Auto Workers. Рийд не каза дали преговорите по договора на UAW са сред споменатите съображения.

Тъй като сглобяването на електрическиавтомобили отнема значително по-малко труд, отколкото изграждането на бензинови превозни средства, синдикатът е загрижен, че плановете на автомобилните производители в крайна сметка да преминат към изцяло електрически модели в крайна сметка ще доведат до повече загуба на работни места и по-малки заплати. Сигурността на работното място всъщност се превърна в основен въпрос в преговорите.

Някои политици също атакуваха зависимостта на Ford от „китайската технология“ във фабриката, според доклади на Ройтерс, въпреки че фабриката трябваше да бъде собственост и да се управлява само от Ford .

Плановете предвиждаха заводът да работи като изцяло притежавано дъщерно дружество на Ford Motor Co., но да произвежда батерии, използвайки „знания“ и услуги от китайската компания Contemporary Amperex Technology Co., или CATL. CATL, най-големият производител на батерии в света, също доставя батерии на Tesla.

Миналата година Конгресът прие Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 430 милиарда долара, за да преструктурира начина, по който се разпределят данъчните кредити за EV. Съгласно закона потребителите, закупуващи електрическо превозно средство, ще имат право на данъчни кредити с различни суми, в зависимост от това дали самото превозно средство, както и неговите батерии и компоненти на батерията, са били произведени и дали минералите на батерията са били добивани в Съединените щати.

Заводът за батерии беше планиран да работи в допълнение към заводите в Кентъки и Тенеси, които Ford обяви през 2021 г. Ford изгражда тези заводи с SK Innovations, компания, базирана в Южна Корея. Ford заяви, че планира да може да произведе 2 милиона електрически превозни средства в световен мащаб до края на 2026 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР