Фонтани, които някога са красели Пловдив, сега пустеят. Величието им

...
Фонтани, които някога са красели Пловдив, сега пустеят. Величието им
Коментари Харесай

Напълнихме с боклук фонтаните в центъра ВИДЕО

Фонтани, които в миналото са красели Пловдив, в този момент пустеят. Величието им е останало единствено в ръждата на едно отдавнашно време, което единствено по-възрастните си спомнят. Такива шадравани има в Дондуковата градина, на Сахат тепе и на Младежкия рид. Всички те са затрупани с камъни, отпадъци и прибързано окапали листа. Вместо вода в тях могат да бъдат открити пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, картонени чашки от кафета, кенчета от енергийни питиета, парцали, елементи от кашони и даже тротоарни плочки.

„ В тези горещини би трябвало да работят и да разхлаждат хората. Тук на младежкия рид не съм ги виждала работещи най-малко от 10-20 години. Градината би била доста по-красива в случай че шадраваните работеха. Вместо това те в този момент са цялостни със застояла вода, а децата слизат и си играят в мръсотията. Това може да докара някоя болест на хлапетата. Достатъчно е като си изцапат ръцете да ги лапнат “, разяснява Дияна Аврейска.

В коритата на шадраваните даже могат да бъдат открити пречупени и ответи от бурите клони. И няма кои да ги почисти. „ С очите си съм виждала по какъв начин метачките стоят на пейките, след това хукват на някъде и въобще не чистят фонтаните. Нали някои би трябвало да дава отговор за тези неща “, възмущава се Атанаска Колева.

Неработещ се оказва и шадравана на новата градинка до Сухопътни войски. Петка, който беше построен по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Кметът на регион Централен Георги Стаменов даде обещание пред „ Марица “, че ще се свърже с фирмата-изпълнител на плана на парковата зона, с цел да разбере за какво не действат. По думите му казусът щял да бъде отхвърлен в най-кратки периоди. Той добави още, че се надява, водните атракциони на Младежкия рид да залегнат в бюджета на община Пловдив през 2020- 2021 година и да възстановят остарелия си искра.

„ При Дондуковата градина казусът е по-сериозен. Там тръбите на фонтаните са изгнили, а помпите изгоряха, поради падащите листа, които запушват филтрите. Ремонтът им би излязъл над 20 000 лева Причината да не предприемем дейности по възобновяване е, че общината е стартирала подготовка за избор на реализатор за главен ремонт на Дондуковата градина. Очаква се, той да стартира през 2020г. По план главният фонтан ще е в центъра на градината, а на другите места ще има цветни вази “, изясни Георги Стаменов.

Снимки: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР