Фондовият пазар в САЩ започва стремглаво нагоре през 2024 г.,

...
Фондовият пазар в САЩ започва стремглаво нагоре през 2024 г.,
Коментари Харесай

Как американският фондов пазар се изстреля нагоре през първото тримесечие?

Фондовият пазар в Съединени американски щати стартира стремително нагоре през 2024 година, защото оптимизмът във връзка с стопанската система и намаляването на лихвените проценти се съчетават с екстаз от опциите за бизнес в региона на изкуствения разсъдък, с цел да забъркат мощен коктейл за акциите, оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Бенчмаркът S&P 500 е спечелил 10% до момента през тази година, като остава един ден за търговия през първото тримесечие, надграждайки възхода, почнал в края на 2023 година В края на януари S&P 500 доближи първия си рекорден връх от две години насам и не е погледнал обратно, като до момента през тази година е сложил повече от дузина върхове без доста оттегляне, на път да реализира най-голямата си облага за първото тримесечие от 2019 година насам.

Ключова за тазгодишните облаги е увереността на вложителите, че стопанската система е настроена за „ меко приземяване “ , при което инфлацията се забавя , само че стопанската система заобикаля сериозен спад .

Според последното месечно изследване на BofA Global Research, оповестено по-рано през март, 62% от мениджърите на фондове считат, че мекото приземяване е най-вероятният излаз за стопанската система през идващите 12 месеца, до момента в който единствено 11% предвиждат „ твърдо приземяване “ .

Срещата на Федералния запас по-рано този месец, на която централната банка резервира визията си за три понижения на лихвените проценти през тази година, като в същото време усъвършенства икономическите си вероятности, също насърчи доста вложители .

Акциите съумяха да се опълчват на повишението на доходността на съкровищните облигации , откакто през 2023 година възходящата рентабилност беше точка на напън за акциите. Доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации последно бе към 4,2%, спрямо 3,86% в края на предходната година.

„ С началото на второто тримесечие към момента виждаме по-благоприятна краткосрочна среда за вдишване на риск “ , обявиха в записка от тази седмица стратези от капиталовия институт BlackRock, който е с наднормено тегло на американските акции. Те изясняват:

„ Смятаме, че оптимистичният вкус за риск може да се разшири оттатък технологиите, защото от ден на ден браншове възприемат изкуствения разсъдък и защото доверието на пазара е подкрепено от неотдавнашните послания на Фед и като цяло намаляващата инфлация. “

Подобен оптимизъм спомогна за повишение на оценките на акциите . Според LSEG Datastream форуърдното съответствие цена/печалба на S&P 500 се е повишило до към 21, което е най-високото му равнище от повече от две години.

Пазарът на акции продължава да се движи от някои от мегакомпаниите, които бяха водещи през 2023 година Но откакто през 2023 година всички акции на „ Великолепната седморка “ от софтуерния бранш и бранша на растежа означиха големи облаги , през тази година те поеха по разнообразни пътища.

Nvidia продължава да свети, като до момента през тази година е повишена с над 80%, подхранвана от златните си чипове за изкуствен интелект. Meta Platforms е различен огромен победител през годината, като скочи с към 40%, откакто компанията майка на Фейсбук издаде първия си дял през февруари. Други мегакапитали не се показаха толкоз добре. Акциите на Apple , се намалиха с 10%, като производителят на iPhone пострада от натиска върху бизнеса си в Китай и от антитръстовите регулатори . Акциите на Tesla поевтиняха с към 28 %, наранени от терзанията за търсенето на електрически транспортни средства.

Великолепната седморка е виновна за 40% от годишната облага на S&P 500 към края на предходната седмица, съгласно S&P Dow Jones Indices. За съпоставяне през предходната година делът на групата с мегакапитал е бил над 60%. Други акции помогнаха да се натрупат през тази година, което демонстрира, че ралито се уголемява.

Технологичният бранш, както и секторът на информационните услуги – два бранша, в които се намират общо пет от Великолепната седморка – са водещите браншове в S&P 500 до момента през тази година. Енергийният, финансовият и индустриалният също се показват по-добре от S&P 500. Ето коментар по тематиката на сподели Антъни Саглимбене, основен пазарен пълководец в Ameriprise, в пазарен коментар в понеделник:

„ Неотдавнашното показване дава ранни признаци, че вложителите стартират да търсят благоприятни условия отвън Big Tech и в очакване на по-ниски лихвени проценти по-късно тази година. “

В началото на годината вложителите също по този начин се концентрираха върху това кои компании могат да се възползват от възходящото потребление на изкуствения разсъдък .

Nvidia е детето от плаката за ентусиазма във връзка с изкуствения разсъдък, само че редица производители на чипове и други софтуерни акции също записаха големи облаги , в това число Super Micro Computer и Arm Holdings. В най-новия знак за възторг в региона на изкуствения разсъдък акциите на компанията за чипове Astera Labs се усилиха повече от два пъти от първичното им обществено предложение преди седмица.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР