Фондовият пазар в САЩ продължи да доброто си представяне в

...
Фондовият пазар в САЩ продължи да доброто си представяне в
Коментари Харесай

S&P 500 е на 0,3% от нов рекорд

Фондовият пазар в Съединени американски щати продължи да положителното си показване в четвъртък, водейки S&P 500 към най-дългата му седмична серия от облаги от съвсем 20 години.

Широкият показател набъбна с 0,04. Dow Jones Industrial Average се увеличи с 0,1%, или 54 пункта. Технологичният Nasdaq Composite падна с 0,03, само че дружно с другите два съществени показателя е на път да означи девета поредна седмична облага.

За S&P 500 това е ще е най-дългата поредност от януари 2004 година Преди последната комерсиална сесия за 2023 година показателят е нагоре с 25% за годината и е на 0,3% от нов исторически връх, отбелязва The Wall Street Journal. 

В началото на 2023 година вложителите предвидиха, че акциите ще бъдат победени от лепкава инфлация, по-високи лихвени проценти и страхове от криза. След това пазарите скочиха на фона на ентусиазма по отношение на изкуствения разсъдък, а неотдавна и на залозите, че Федералният запас ще стартира да понижава лихвите през 2024 година, като сполучливо охлади инфлацията без да провокира огромно икономическо закъснение.

Нови данни на Министерството на труда демонстрираха, че първичните молби за безработица, считани за знак за съкращенията, са били 218 000 през седмицата, приключваща на 23 декември. Това е малко повече от предстоящите от анализаторите 215 000 – следващият знак, че стопанската система се охлажда последователно и върви към така наречен „ меко кацане “.

На дълговите пазари доходността на облигациите се увеличи с рухването на цените им, като тази на референтните 10-годишни съкровищни бонове се откри на 3,849% по отношение на 3,788% в сряда.

На петролния пазар цените на суровия нефт паднаха с 3,2% до 71,77 $ за барел. Енергийният бранш в S&P 500 се намали с 1,5%.

Най-добре представилата се компания в S&P 500 в четвъртък беше Match Group. Собственикът на известни онлайн услуги за запознанства (Tinder, Match.com, Meetic, OkCupid и др.) напредна с 2,6%. Tesla беше най-изоставаща в показателя, спадайки с 3,2%.

Фючърсите на златото изгубиха с 0,5%, прекъсвайки печеливша серия от четири сесии.

Водещите европейски фондови пазари завършиха вчерашната търговия с намаляване, обобщава CNBC. Общоевропейският показател Stoxx 600 загуби 0,54 пункта или 0,11%. Средната цена на акциите на банките се намали с 0,5%, а скъпите бумаги на фирмите в бранша на опазването на здравето нарастнаха с 0,6%. 

В Азия показателят Hang Seng в Хонконг се увеличи с 2,5%, а Shanghai Composite набъбна с 1,4%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР