Фондация Синергиа работи по създаване на медиен портал Blinfo насочен

...
Фондация Синергиа работи по създаване на медиен портал Blinfo насочен
Коментари Харесай

На една страница с незрящите

Фондация Синергиа работи по основаване на медиен портал Blinfo ориентиран към хората със зрителни увреждания в България и тяхната видимост от обществото, институциите и страната.

На 9 април 2021 година организира откриваща онлайн видеоконференция по план.

Водещи бяха незрящите чиновници на фондацията Ралица Чалова и Анита Накова. В събитието се включиха представители на БГАсист, компания занимаваща се с подпомагащи технологии, представители на организации на и за хора с увреждания от София и провинцията, незрящи, както и хора, от разнообразни сфери, подкрепящи фондацията.

В началото бяха показани основните медийни сътрудници от , които отразяват новините към плана и спомагат с менторство и поддръжка.

Участниците получиха повече информация за концепцията и задачите на плана, както и за идните стъпки и предстоящите резултати. Акцент беше подложен върху публицистиката, насочена към решения - актуален метод за отразяване на вести, който с изключение на представянето на проблемите, интензивно търси решения за тях.

" Оказва се, че не е задоволително медиите да разкрият даден проблем и да се чака, че аудиторията ще предприеме дейности и ще доближи до решение. Напротив, фокусирането само върху проблемите основава в аудиторията отмалялост от новините и чувство за беззащитност измежду по-уязвимите членове на обществото. Само, в случай че имаме вяра в смяната, в случай че хората схванат, че нещо може да се промени, тогава ще са доста по-отворени ", споделя Ралица Чалова от екипа на Фондация Синергиа.

В поддръжка на това, бяха обрисувани някои проблеми, като казусът с неработещите светофари и с извършването на покупки в огромните вериги. Водещите показаха вероятен сюжет и пътят за тяхното разрешаване. Беше направена връзка с задачата на бъдещата медия и че тя ще е гласът на незрящите в медийното пространство и трибуната, от която да се търсят решения на проблемите, пред които се изправят хората със зрителни увреждания в България.

Участниците бяха осведомени и с методите, по които могат да са включени и да поддържат плана. В минутите за въпроси, Г-н Борислав Ванков даде рекомендация за правене на справочник за използването на платформата Blinfo, който да доближи до повече незрящи и да им оказва помощ при работата с портала. Г-н Красимир Червенков предложи на портала да се основат условия за работа с институции и бизнес организации, които са насочени към работа с хора със зрителни увреждания. Адмирации за плана изрази и незрящата Катрин Димитрова. Оттук нататък на чиновниците на фондация Синергиа им следва да разработят портала съгласно рекомендациите на хората със зрителни увреждания като са отворени за непрекъсната връзка с тях.

Запис на цялата конференция можете да чуете:
Автори:
Ралица Чалова, Анита Накова (незрящи)
За контакт:
Фондация Синергиа,

Проектът " Да бъдем на една страница - гласът на незрящите " се реализира с финансовата поддръжка на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП - Основната цел на плана е създаване на информационно-медиен портал за хора със зрителни увреждания BLINFO.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР