Фондация Искам бебе“ и Община Варна отпразнуваха забележителен успех с

...
Фондация Искам бебе“ и Община Варна отпразнуваха забележителен успех с
Коментари Харесай

252 родени варненчета за 10 години през Инвитро фонд Варна

Фондация „ Искам бебе “ и Община Варна отпразнуваха незабравим триумф с организирането на две значими събития, отдадени на репродуктивното здраве и 10-годишнината на Фонд „ Инвитро Варна “. В центъра на тези начинания стои впечатляващото достижение – раждането на 252 бебета за 10 години, с помощта на програмата, която оказва помощ на фамилии с репродуктивни проблеми.

Фонд „ Инвитро Варна “, основан през 2014 година в партньорство на Фондация „ Искам бебе “ с Община Варна, е едно от най-успешните общински инициативи в България, ориентирано към финансирането на инвитро процедури. През последното десетилетие той е подкрепил лекуването на 861 двойки, което е довело до раждането на общо 252 бебета, от които 133 момчета и 119 девойки. Само през 2024 година на бял свят са пристигнали 50 бебета, в това число пет двойки близнаци – едно доказателство за значимостта и успеваемостта на фонда.

На празника, извършен на 29 септември 2024 година на входа на Морската градина, заместник-кметът на Варна, Снежана Апостолова, акцентира, че за интервала от 10 години Община Варна е отпуснала 2,2 милиона лв. за финансирането на инвитро процедури. Тези средства са трансформирали живота на стотици фамилии, помагайки им да осъществен фантазията си за дете.

Концертът събра на едно място участници от разнообразни културни групи и танцови сформира, в това число Клуб за Народни Танци " Моряците ", който постоянно провежда благотворителни концерти в поддръжка на фондация „ Искам бебе “. Основателката на клуба, Силвия Матева, съобщи че идеята на фондацията ще се трансформира в непрекъсната идея за клуба. През последните две години клубът е събрал над 110 000 лв. за идеята, от които има родени 16 бебета.

Информационният ден за репродуктивното здраве, извършен ден преди празника, даде безвъзмездни съвещания на жителите от водещи репродуктивни експерти - Доц. Стефан Кисьов и доктор Симона Анжел – репродуктивни специалисти; Д-р Веселина Добрева – ендокринолог, и Катя Иванова – психолог. Целта бе да се насочи вниманието към значимостта на профилактика и ранната диагностика за привършване на яйчниковия запас и навременното родителство.

Двете събития освен означиха десетилетие на триумфи, само че и насърчиха необятното публично внимание към проблемите, с които се сблъскват двойките, търсещи помощ при репродуктивни усложнения. Фонд „ Инвитро Варна “ ще продължи да работи в интерес на тези фамилии, като им дава опция за нов живот и вяра за бъдещето. Всички родени бебета са знак на тази вяра и на голямото влияние, което общинския фонд и благотворителните начинания на фондация „ Искам бебе “ оказват върху локалната общественост във варненска област.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР