Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център

...
Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център
Коментари Харесай

Арестуваха диригента Левон Манукян за присвояване на пари в особено големи размери

Арестуван е известният диригент и шеф на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград Левон Манукян. Досъдебното произвеждане е следено от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно заграбване и пране на пари и по него са арестувани още трима души.

Според държавното обвиняване осъществените закононарушения са свързани с трупата в Разград и фиктивни назначения в нея, с които е ощетен бюджета, оповестиха от Прокуратурата.

Манукян и още един мъж с букви П. П. са с упрекнати за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, осъществено през месец септември. Те са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор, като следва преценка на доказателствата с оглед вероятно внасяне на искане в съда за установяване на мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Други двама души са с обвинявания за пране на пари. Спрямо единият - Атанас Георгиев, е импортирано искане в съда за взимане на мярка за неотклонение " задържане под стража ", а другият с букви Б. Ч. е пуснат под гаранция от 3000 лв..

Задържането на Манукян е станало предишния четвъртък, само че едвам през днешния ден стана известно от известие на прокуратурата, че следи досъдебно произвеждане по случая с буквите на арестуваните.

Според държавното обвиняване при започване на септември в трупата в Разград почнали работа нови 60 души на заплати, фрапантно надвишаващи възнагражденията на старите чиновници. Те били най-вече от Перник, уговорени да се включат в схемата от Атанас Георгиев, който се показа пред Пловдивския областен съд в съвещанието по мярката му за неотклонение като каскадьор на свободна процедура. Новоназначените театрали не получавали парите, давали ги на Георгиев, той пък ги предоставял на човек, който твърди, че не познава. За назначените оставали като бонус обществените осигуровки, което навежда на концепцията, че преди този момент са били безработни.

Така през август разноските за работни заплати в театъра в Разград са били за към 150 хиляди лева, през идващия месец скочили до 1,7 милиона. Новоназначените получавали и така наречен в допълнение материално стимулиране, което на моменти било по 8 хиляди лева дневно, и по този начин общо разноските за хонорари са набъбнали по този начин фрапантно.

" Има данни за сходни назначения и в спектакъл в Смолян, само че следствието е в начален стадий и няма повдигнати обвинявания ", сподели в залата прокурорът по делото Галин Гавраилов.

По неофициална информация в Родопския трагичен спектакъл фиктивно са били назначени 40 души, има подозрения за сходни дейности и в други трупи.

Прокуратурата ще реши на следващия ден дали да изиска Левон Манукян да остане в ареста, а Атанас Георгиев остава в ареста.

От Министерството на културата оповестиха, че поради подозренията за злоупотреби шефът на Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград е освободен от служба със заповед на министъра от през днешния ден. На Инспектората към Министерството на културата е предоставено осъществяване на инспекция по член 46 от Закона за администрацията за изясняване на всички обстоятелства и условия за интервала на неговото ръководство.

В подтекста на случилото се Министерството на културата възнамерява инспекции на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в региона на театралните изкуства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР