Фондация Humanity for Freedom“ и фондация Humanity for Freedom –

...
Фондация Humanity for Freedom“ и фондация Humanity for Freedom –
Коментари Харесай

„Humanity for freedom – Balkans” публикува доклад на тема „Руската дезинформация на Балканите: геополитика, история и въздействието на войната в Украйна“

Фондация „ Humanity for Freedom “ и фондация „ Humanity for Freedom – Balkans ” разгласиха своя.

Докладът дава изчерпателен разбор на другите тактики, които Русия употребява за манипулиране на публичното мнение и за оказване на въздействие в балканските страни, наблягайки забележителните провокации, които тези акции съставляват за районната непоклатимост и демокрацията.

Президентът на фондация „ Humanity for Freedom ” - Дейн Уотърс , съобщи: „ Както видяхме през последната година и напълно неотдавна - на 7 октомври, светът е изправен пред невиждани закани от властнически режими и техните подставени лица, като Източна Европа е на фронтовата линия в тази борба. Държавите на Балканите ще споделят ориста на Украйна, в случай че техните водачи и светът не престават да омаловажават опасността, която Русия съставлява за тях “.

„ Както демонстрира този отчет, Балканите към този момент са във война. Тази война понастоящем е дезинформационна - война, ориентирана към посяване на подозрения и комплициране, война, чиято цел е да направи неизбежния физически спор по-лесен за продобиване от руснаците. “, съобщи военачалник Константин Попов, някогашен шеф на защитата на Република България и член на съвета на шефовете на фондация „ Humanity for Freedom “.

Докладът изследва геополитическия и историческия подтекст на Балканите, който прави района изключително предразположен на външна интервенция – изключително от страна на Русия, чиито стратегически ползи в района са да подкопае единството на Европейския съюз (ЕС) и Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), като в същото време ускори въздействието си на Балканите. Тези акции се възползват от съществуващите разделения, предизвикват антизападните настроения и популяризират подправени вести, с цел да дестабилизират района и да отслабят връзките му със Запада.

Както споделя Берат Рукичи, член на консултативния съвет на фондация „ Humanity for Freedom “, „ Русия има дълга история на потребление на дезинформацията и подправените вести за реализиране на своите външнополитически цели. В Косово потреблението на сръбски проксита, изключително на север, е отрова, която разяжда основите на мира и стабилността в района. ”

Както се показва в отчета, съветските акции за дезинформация на Балканите употребяват разнообразни тактики за реализиране на задачите си. Тези тактики включват:

• Формиране и финансиране на ферми за тролове за основаване и разпространяване на подправени вести, тайни теории и наличие, задълбочаващо разделянето в платформите на обществените мрежи;

• Финансиране на обществени персони за разпространение на съветска агитация и антизападни настроения;

• Подкрепа на проруски групи и лица в района за основаване на мрежа за влияние;

• Използване на хакери и други кибер запаси за манипулиране на онлайн дискурса и усилване на разделящи послания;

• Създаване и финансиране на медии, които популяризират проруски разкази и дезинформация.

Президентът на „ Humanity for Freedom Foundation – Balkans ”, Томислав Цолов, съобщи: „ Чрез това изцяло проучване ние се стремим да хвърлим светлина върху степента и въздействието на съветските акции за дезинформация върху балканските страни, като в същото време предоставяме използвани и работещи решения, с цел да се подсигурява отбраната на демократичните институции, националната сигурност и районната непоклатимост “.

Докладът предлага пет рекомендации за това по какъв начин балканските страни могат да се опълчват дейно на съветското въздействие и дезинформация. Препоръките са ориентирани към повишение на медийната просветеност, възстановяване на киберсигурността, поддръжка за самостоятелната публицистика, поощряване на районното съдействие и взаимоотношение с интернационалните сътрудници. Препоръките са:

• Прекратяване на съветското въздействие върху медиите : Както видяхме нагоре, изфабрикуваните вести и операцията в обществените медии са съществени детайли на съветските акции за дезинформация. Чрез вложение в просветителни стратегии, които предизвикват медийната просветеност, балканските страни могат да дадат опция на своите жители да разпознават и да се опълчват на погрешната информация, като по този метод понижат нейното влияние върху публичното мнение. Законодателите би трябвало да бъдат готови да се оправят непосредствено с дезинформацията, популяризирана от телевизионните оператори. При нужда, те би трябвало да последват образеца на западните страни и да забранят медии като „ Russia Today “.

• Въвеждане на строги регулаторни ограничения: Балканските страни би трябвало да вкарат и да постановат строги регулаторни ограничения, които да лимитират въздействието на съветските участници в техните политически системи и медийни среди. Това може да включва възбрана за заплащания, произлизащи от Русия, към политически партии, възбрана за заплащания към публицисти от съветски източници и ограничение на рекламата във Фейсбук от симпатизанти на Русия.

Въвеждането на строги регулаторни ограничения, като възбраната на заплащания от съветски източници към политически партии и публицисти, както и ограничението на рекламата от симпатизанти на Русия в платформи като Фейсбук, е от значително значение. Влиянието на фигури като Решетников и Малинов, и техните връзки с съветската дезинформация и политическа интервенция, акцентират незабавната нужда от тези ограничения.

С въвеждането на тези строги ограничения балканските страни могат доста да лимитират опциите на съветски субекти да злоупотребяват с техните политически и медийни среди и по този метод да защитят своите демократични институции от нежелано задгранично въздействие.

Подобряване на ограниченията за киберсигурност: Както се загатва в отчета, Русия употребява хакерски и хакерски атаки, ориентирани към разнообразни институции на Балканите. Балканските страни би трябвало да дадат приоритет на подобряването на своята инфраструктура за киберсигурност, в това число образование на профилиран личен състав, внедряване на модерни технологии за сигурност и шерване на най-хубавите практики с техните районни сътрудници. Това ще помогне за отбрана на сензитивна информация и сериозни системи от евентуални офанзиви.

• Подкрепа за самостоятелната публицистика: Спонсорирани от страната медии като „ Sputnik “ и „ RT “ са употребявани за разпространяване на проруски разкази и дезинформация. Насърчаването и поддръжката на самостоятелна публицистика на Балканите може да обезпечи опция на следените от страната медии и да способства за по-разнообразна и точна осведомителна среда. Това може да се реализира посредством финансиране, стратегии за създаване на потенциал и правна отбрана на публицистите.

• Насърчаване на районното съдействие: Както се загатва в отчета, Русия поддържа маргинални политически групи в няколко балкански страни. Чрез поощряване на районното съдействие и разговор, балканските страни могат да работят дружно, с цел да се опълчват на тези старания, да споделят информация за акции за дезинформация и да създават взаимни тактики за противопоставяне на съветското въздействие. Това може да стане посредством съществуващи районни организации и начинания или посредством основаването на нови механизми за съдействие.

• Сътрудничество с интернационалните сътрудници: Работейки в тясно съдействие с интернационалните сътрудници като Европейския съюз и НАТО може да помогне на балканските страни да получат достъп до запаси, експертиза и поддръжка за противопоставяне на съветското въздействие. Тези партньорства могат да предложат стратегически насоки, техническа помощ и финансова поддръжка за начинания, ориентирани към подсилване на демократичните институции, възстановяване на киберсигурността и поощряване на свободата на медиите.

Чрез използване на тези рекомендации, балканските страни могат да изградят резистентност против съветските дезинформационни акции и да работят за отбрана на своите демократични институции, национална сигурност и районна непоклатимост.

Този отчет е част от HFF FREEDOM LIGHT, поредност от проверяващи документи, които хвърлят светлина върху властническите опити за дезинформация и агитация. Следващият отчет ще се концентрира върху дезинформацията и нейното въздействие върху дестабилизирането на Близкия изток.

За фондация „ Humanity for Freedom “

Фондация „ Humanity for Freedom ” e световна организация с нестопанска цел, основана в Съединените щати. Тя се стреми да образова всички хора за възходящите закани за нашата независимост от властнически държавни управления и придвижвания по целия свят, за да се опълчи на тези закани и да помогне за обезпечаване на бъдещето на свободата.

Президентът на фондация „ Humanity for Freedom “ - Дейн Уотърс, споделя: „ Мисията на фондация „ Humanity for Freedom “ е ясна – би трябвало да спрем ерозията на свободата. Украйна е бойното поле, физически и метафорично, на тази борба на поколенията. Пред нас стои елементарен въпрос: „ На чия страна сме? “ – на страната на мира и човечността или на насилието и омразата? “

„ Ако не успеем да създадем умен избор, ерозията на свободата в международен мащаб ще бъде невероятно да бъде спряна. “, съобщи Уотърс.

За фондация „ Humanity for Freedom – Balkans ”

Фондация „ Humanity for Freedom – Balkans ”, е филиал на фондация „ Humanity for Freedom ” и има за цел да осведоми хората за увеличаващите се закани за свободата на Балканите.

Президентът на фондация „ Humanity for Freedom – Balkans ”, Томислав Цолов, споделя: „ Преди няколко години никой украинец не би повярвал, че техните квартали ще бъдат декор на военни закононарушения, на похищение на деца от родителите им, на гибел и опустошения на всяка крачка. Ето за какво HFF - Balkans е значима – с цел да се подсигурява, че властническите режими ще бъдат държани виновни за злините, които са направили. “

Продължаващите действия на фондация „ Humanity for Freedom “ и на фондация „ Humanity for Freedom – Balkans “ ще включват световни информационни и мултимедийни начинания, ориентирани към привличане на внимание към офанзивите против свободата от властнически режими и поддръжката на смелите бранители и водачи, които се изправят против властнически системи в отбрана на правата и свободите на всички нас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР