Фондация „Българска Памет” и нейния председател д-р Милен Врабевски, стартират

...
Фондация „Българска Памет” и нейния председател д-р Милен Врабевски, стартират
Коментари Харесай

Д-р Милен Врабевски стартира кампанията Де е България

Фондация „ Българска Памет” и нейния ръководител доктор Милен Врабевски, започват обществената акция „ Де е България “, отдадена на българите от историческата ни диаспора, които са останали отвън рамките на страната не по свое предпочитание.

По време на акцията екипът на фондацията ще запознае аудиторията с метода на живот и неподправената обич към България на българите от най-многобройните ни историческите диаспори – тези в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания.

Кампанията на фондацията „ Де е България? “ цели да се трансформира в това внимателно увещание към страната и българските жители, че съществува и една друга България, останала вечно отвън физическите граници на нашата Родина, само че запечатана вовеки в родовите мемоари на българите.

„ Когато за първи път посетих България, почувствах, че си пристигам у дома, че съм там, където би трябвало да бъда. Сякаш откогато съм се родил, съм бил на гости‘‘, споделя в собствен роман за живота като част от диаспората Димитър Романов, роден в Молдова.

„ Това е една забравена България, чието малко, само че горящо огънче, е способно да се трансформира в пламък, в случай че му бъде дадена опция да стане пълноценна част от живота на страната ни “, споделя доктор Милен Врабевски за българската историческа диаспора. Най-мащабният план в поддръжка на тази идея е обичайният семинар, който Фондация „ Българска Памет” провежда всяка година под формата на просветителна самодейност за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора. За 14 години семинарът към този момент има цели 26 издания.

„ През 2007 година за пръв път посетих Болградската гимназия в Украйна. Срещнахме немалка група българчета в двора на учебното заведение. Помолих ги да ми кажат какво да им донесем от България, а те дадоха отговор в хор: „ Благодарим Ви, само че всичко си имаме. Искаме просто да забележим нашата България! “. Веднага подвигнах телефона и проведох всичко. След месец към този момент бяха в България на първото финансирано от мен семинарно занимание под формата на странствуване из Прародината “, споделя доктор Врабевски за началото на огромната концепция.

Семинарите са главният, само че не и единственият метод, по който Фондация Българска Памет поставя старания за това българската диаспора да се усеща като неизменима част от България. Инвестицията в сънародниците, които не по свое предпочитание са останали отвън рамките на България, през годините се показва в наградни фондове за посещаване в страната ни, в Европейския парламент, в грижа за студенти от диаспората, които са определени да учат в България, в обществено подкрепяне на отлични възпитаници, финансиране на разноски за лекуване и други

По самодейност на доктор Врабевски през 2019 година се провежда и първата в историята среща на шефовете на учебни заведения от България и Македония.

Още през 2008 и 2009-та година доктор Врабевски изпраща цялостни тир с български учебници, предопределени за учебните заведения в Украйна и Молдова.

Даренията към районите с преобладаващо българско насление, част от диаспората, не престават и през идващите години, а най-големите от тях се реализират през последните две – Милен Врабевски финансира обособяването на няколко компютърни зали в учебни заведения в Албания и Македония, закупува пожарна кола, кола за спешна помощ и автомобил за обществен патронаж за Пустец в Албания.

В разгара на пандемията от Covid-19, през април 2020 година, доктор Врабевски закупува защитни средства за лекарите на първа линия от Република Северна Македония. Те са предопределени за градовете Струмица, Делчево и Свети Никола. Бяха открити два имунизационни центъра на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково. На двата пункта бяха сложени повече от 5000 ваксини;

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР