Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие

...
Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие
Коментари Харесай

Закриват Фонда за лечение на деца

Фондът за лекуване на деца в чужбина ще се закрие и функционалността му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство.

Преди седмица Дарик уведоми, че тази мярка е залегнала като част от промените, които ще предприеме отрасловият министър Кирил Ананиев, дружно с обединяването на Изпълнителната организация по трансплантация и Изпълнителната организация " Медицински одит ".

Пациентски организации към този момент разясниха, че „ този опит с болните деца ” не би трябвало да се прави в този момент. Според тях касата няма потенциал да обработва заявките на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Фондът за лекуване на деца няма да продължи да съществува в настоящия си тип, потвърдиха здравните управляващи след съвещание на Надзорния съвет на Здравната каса.

Не е явен обаче отговорът на един от главните въпроси, които пациентите си задават, а точно дали ще се закрие Общественият съвет, който обсъждаше заявките на родители на заболели деца. Според зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева „ това не е най-важният въпрос ”.

Относно другото терзание - че Здравната каса няма потенциал да прави функционалностите на Фонда, Жени Начева, която е измежду членовете на Надзорния съвет и един от основателите на измененията, разяснява, че прехвърлянето на Фонда към Касата щяло да усили административната тежест и Касата имала пълномощия в тази посока.

Нова комисия, която ще бъде към Министерството на здравеопазването, ще слее функционалностите на Агенцията по трансплантации и Медицински одит. След съвещанието през днешния ден не стана ясно дали шефовете на тези организации ще останат на своите постове.

Промените следва да се разискват от Националния съвет за тристранно съдействие и Министерския съвет, след което да се гласоподават в Народното събрание. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР