Фондът за лечение на деца в чужбина ще може да

...
Фондът за лечение на деца в чужбина ще може да
Коментари Харесай

Фондът ще плаща на чужди медици да лекуват деца у нас

Фондът за лекуване на деца в чужбина ще може да заплаща на задгранични медици да лекуват децата в България. По този метод родителите и децата няма да бъдат изложени на напрежението от пътуването, а родните лекари ще бъдат подготвени да правят комплицираните интервенции. Това планува план за смяна в правилника за активността и организацията на работа на Център „ Фонд за лекуване на деца “, оповестен за публично разискване.

В момента в България също се правят интервенции от непознати експерти. Те обаче идват на доброволни начала или хонорарите им биват заплащани от разнообразни фондации. С плануваните промени фондът ще има опция да реши дали обещано лекуване може да бъде осъществено в България и дали е належащо в него да се включат задгранични експерти, изясни пред „ Монитор “ Пенка Георгиева, ръководител на Пациентски организации „ Заедно с теб “.

Фондът ще може да кани и да поема финансирането на тези лекари. Георгиева посочи, че тук не става дума за всевъзможни интервенции, а единствено за такива, при които здравната активност може да бъде осъществена в България. В чужбина ще не престават да се лекуват онкологични болести, до момента в който у нас ще могат да лекуват експерти да вземем за пример в лицево-черепни интервенции. С тази смяна съгласно Георгиева освен ще се обезпечи включването на положителни експерти в интервенциите, само че и ще се помогне на родните медици да се обучат и да придобият по-голяма убеденост за осъществяването им в бъдеще.

Родителите също ще получат нужното утешение. От една страна, децата им ще бъдат оперирани на европейско равнище, от друга – те няма да бъдат травмирани от полетите и езиковите бариери в чужбина. Георгиева даде образец по какъв начин допреди 10 години в България са се правили бъбречни трансплантации, само че към този момент те не са процедура. С присъединяване на наши лекари в такива интервенции по-късно те ще придобият нужните умения да правят процедурите сами.

В плана се планува и Фондът за лекуване на деца да може да организира публични поръчки за медицински произведения и апарати взаимно с Министерството на здравеопазването. Георгиева изясни, че по този метод администрацията на фонда няма да бъде толкоз натоварена. Тя изрази вяра, че откакто здравният министър ще упражнява надзор върху провеждането на публичните поръчки, няма да има завишаване на цените на някои компании при осъществяването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР