Фондът Sofia Angels Ventures (SAV) търси стартиращи компании от цял

...
Фондът Sofia Angels Ventures (SAV) търси стартиращи компании от цял
Коментари Харесай

Фондът SAV търси няколко компании за изкуствен интелект, в които да инвестира по 600 хил. евро

Фондът Sofia Angels Ventures (SAV) търси започващи компании от целия свят с планове в региона на изкуствения разсъдък (AI), в които да влага част от портфейла си. Прозорецът за кандидатстване е отворен до края на май, като свежият капитал може да доближи 600 хиляди евро за бизнес. Той ще бъде възложен под компанията на конвертируем заем, който се трансформира в част от капитала на компанията на по-късен стадий.
Кой може да кандидатства
Инвестиционният прозорец на SAV е ориентиран към млади компании в ранен стадий от развиването им, които имат основан minimum viable product - така наречен първообраз на продукта, явен бизнес проект и капацитет за разгръщане на непознати пазари. От фонда нямат условие бизнесът да е регистриран в България и за финансиране могат да аплайват сдружения от целия свят. За задачата екипите би трябвало да попълнят, в който да показват бизнеса си до края на май. " Нашият екип преглежда фирмите и избира тези, с които бихме желали да проведем по-конкретни диалози. Целта ни е до края на юни да имаме подбрани бизнеси ", разяснява пред " Капитал " Георги Сиджимков, един от сътрудниците във фонда. Инвестиционният прозорец се провежда в партньорство с софтуерните компании IBM и ALSO Group, които при нужда също могат да се включат в подбора.

Партньорите в SAV целят да подберат до шест компании, като всяка от тях ще получи до 600 хиляди евро конвертируем заем съгласно стадия и потребностите на бизнеса. SAV оперира като коинвестиционен фонд и дава половината от сумата. Останалата част от капитала е обезпечена от частни вложители. Одобрените компании ще получат поддръжка и от сътрудниците на програмата - до 120 хиляди $ облачно пространство от IBM и софтуерна експертиза от ALSO Group.

От SAV за първи път създават сходна пакетна стратегия за вложения. По думите на Георги Сиджимков те избират да търсят компании в региона на изкуствения разсъдък поради вероятността на бранша. " Ако методът, който сме избрали за тази стратегия, е сполучлив, може да бъде прибавен и за други сегменти ", добавя той пред " Капитал ".
Реклама Ангелският фонд
Огромната част от сумата е обезпечена от Европейския капиталов фонд, а останалите са самоучастие на създателите. Животът на SAV е 10 години и оперира като коинвестиционен фонд - при всяка тяхна инвестиция би трябвало да стои толкоз или повече частен капитал, който също да се влее в компанията. Половината от портфейла на SAV би трябвало да бъде вложен в компании от България, а останалите могат да бъдат вложени в бизнеси от целия свят.

До момента капиталовото портфолио на фонда включва три компании. В средата на 2021 година SAV се вклюват като съинвеститор в, която създава автоматизирано решение за ръководство на напоителните процеси в земеделието. Няколко месеца по-късно влиза като съинвеститор и в с обща инвестиция от 555 хиляди евро. Наскоро SAV затвориха договорка за финансиране и на шведската HOTING Innovations в общ рунд от 3.5 млн. евро. По думите на Георги Сиджимков досега фондът е вложил 8% от портфейла си, като продължава интензивно да гледа компании от България и по света.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР