Фондът на фондовете подписа споразумения с Първа инвестиционна банка, Микрофонд

...
Фондът на фондовете подписа споразумения с Първа инвестиционна банка, Микрофонд
Коментари Харесай

25 млн. лева в подкрепа на предприемачеството чрез микрокредитиране

Фондът на фондовете подписа съглашения с Първа капиталова банка, Микрофонд и СиС Кредит за даване на микрокредити на започващи и обществени предприятия, лица от уязвими групи или младежи до 29 година, които имат предпочитание да започват личен бизнес.

Кредитите се отпускат с финансов инструмент „ Микрокредитиране със споделен риск “ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Около 850 предприятия ще могат да се възползват от предоставения запас в размер на повече от 25 млн. лева Размерът на микрокредитите е от 5 000 до 48 895 лева Кредитите са със период на погасяване до 10 години с до 2 години гратисен интервал за погасяване на главницата по заема. Средствата, които се дават от Фонда на фондовете, са с нулева рента, а финансовите медиатори ползват пазарна рента. По този метод крайните получатели на финансирането теглят заем със доста по-ниска рента от пазарната.

„ Това е една сериозна поддръжка за бизнес начинанията на започващите и обществените предприятия, както и в поддръжка на цялостната политика на страната във връзка с пазара на труда. Целта на инструмента е да подобрим достъпа до финансиране на дребните предприятия и на лицата от уязвимите групи “, разяснява изпълнителният шеф на Фонда на фондовете Александър Георгиев. Той посочи, че по първия транш на финансовия инструмент са отпуснати близо 100 заема на стойност над 1,5 млн. лева Сред кредитираните микропредприятия са център за образование на деца по ментална аритметика, обществено дружество с социална пералня, в която работят хора с увреждания, кабинети по дентална медицина, дребни ресторантчета в туристически региони.

Заместник-министърът на труда и обществената политика и началник на Управляващия орган на ОПРЧР Зорница Русинова акцентира, че тематиката за предприемачеството постоянно е била в полезрението на Министерството на труда и обществената политика. Тя напомни, че макар рекордно ниската безработица, към момента съществува проблем с неналичието на фрагменти с нужните познания и умения. В същото време в дребните обитаеми места няма действителен огромен бизнес, който да поеме част от работната мощ тях. „ Вярваме, че опциите за микрокредитиране на предприемчиви хора, които в границите на личното си обитаемо място могат да създадат дребна фамилна компания, е добър метод за основаване на претовареност и поддръжка на новаторски мислещи хора, които желаят да развиват собствен бизнес “, разяснява тя.

Русинова посочи, че за първи път на обществените предприятия се дава опция да аплайват за заем посредством този финансов инструмент. До момента са основани малко над 250 обществени предприятия с грантово финансиране. Според нея с заем от Фонда на фондовете те могат да поддържат и разширят активността си.

Първа капиталова банка ще отпусне заеми в размер на 19,3 млн. лева, Микрофонд - 3,23 млн. лева, СиС Кредит - 2,84 млн. лева Изпълнителният шеф на ПИБ Севдалина Василева разяснява, че задачата на банката е с тези средства да успее да доближи до оптимално необятен брой клиенти, на които да помогне за стартирането и развиването на личен бизнес. „ Проучванията демонстрират, че помощта за един дребен бизнесмен доближава до още трима души. По този метод се построява една мрежа, която подкрепя и подтиква развиването на стопанската система “, добави Василева.

Изпълнителният шеф на Микрофонд АД Георги Бресковски посочи, че желанията на финансовия медиатор са по новото съглашение да финансират предпочитано планове за закупуване на активи. До момента от Микрофонд са отпуснати към 70 заема на обща стойност към 1 млн. лева Клиентите на Микрофонд са основали към 85 нови работни места. Изпълнителният шеф на СиС Кредит съобщи, че изискванията за обезпеченост на заемите ще бъдат още по-облекчени, като ще се изисква минимално лично присъединяване на кредитополучателите. Много по-гъвкава ще бъде и схемата за асимилиране и погасяване на заема. Йончев посочи, че за първия транш са подписани към 40 контракта на стойност към 500 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР