Фондът на фондовете (ФнФ) ще управлява финансов ресурс по програмата

...
Фондът на фондовете (ФнФ) ще управлява финансов ресурс по програмата
Коментари Харесай

Фондът на фондовете ще управлява 117 415 542 лв. за иновации и дигитализация

Фондът на фондовете (ФнФ) ще ръководи финансов запас по програмата в размер на 117 415 542 лева Средствата за финансови принадлежности са 97,84 млн. лева, а останалите 19,57 млн. лева са за безплатна финансова помощ, предоставена в композиция с финансови принадлежности в една интервенция.

Това стана ясно, откакто ФнФ и Главната дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) подписаха Споразумение за финансиране.

Средствата са обезпечени от Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " 2021-2027 (ПНИИДИТ), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР).

Основна част от вложенията ще се насочат към поддръжка за спин-оф компании (такива, които трансформират нововъведенията в действителен продукт), започващи високотехнологични предприятия и компании, основани на знанието; основаване и развиване на индустриални старт-ъп системи, ориентирани към разрастване на научни проучвания и иновации; трансфер и комерсиализация на технологии; преобразяване на научни разработки в пазарно използвани артикули и технологии; разрастване и акселерация на започващи компании към развити промишлености и клъстери.

ФнФ ще структурира Фонд за софтуерен трансфер - характерен финансов инструмент, който ще обезпечава дялови и квази-дялови вложения (хибридната форма на финансиране сред дялов и дългов продукт) за подкрепяне на прехвърлянето на технологии в България. Инструментът ще поддържа развиването на капацитета в областите на Иновационната тактика за умна специализация 2021-2027 година, измежду които мехатроника и микроелектроника, осведомителни и информационни технологии, биоикономика и биотехнологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система и други

Планираните за осъществяване принадлежности по новия мандат са съобразени с дейностите и задачите по Приоритет 1 на ПНИИДИТ - " Устойчиво развиване на българската научно-изследователска и иновационна екосистема ".

На 16 февруари тази година беше подписано друго съглашение сред Фонда на фондовете и Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност ", като ръководещ орган и по Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021-2027 година

Споразумението даде мандат на ФнФ да ръководи финансови принадлежности по новата стратегия за конкурентоспособност в размер на над 1,26 милиарда лева за вложение в създаване на нововъведения, започващи предприятия, внедряване и създаване на цифрови решения, оборотни средства, средства за закупуване на съоръжение.

По него ще се осъществят и дългови принадлежности (заеми и гаранции) - един за енергийна успеваемост и един за кръгова стопанска система (подкрепа в региона на проектирането на продуктите, индустриалните процеси и ръководството на отпадъци).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР