Фондът Innovation Capital, който работи предимно с публични средства от

...
Фондът Innovation Capital, който работи предимно с публични средства от
Коментари Харесай

Innovation Capital инвестира 100 хил. лв. в младата компания Foody.to

Фондът Innovation Capital, който работи най-вече с обществени средства от Фонда на фондовете, е вложил 50 хиляди евро във Foody.to - стартъп, целящ да понижи разхищението на храна в ресторантьорския отрасъл. Foody.to е платформа за продажба на храни, които не са осъществени в нормалните часове за заведения и бизнеси или са с наближаващо приключване на период на валидност, заради което се предлага с отстъпка сред 10 и 40 %. За момента компанията работи с над 60 обекта в София и Варна, като възнамерява разширение в други огромни градове в страната в близко бъдеще.

ОтInstagramблог до платформа за продажби
Платформата е учредена от сестрите Деница и Светослава Симеонови през април 2021 година, само че самата концепция се ражда още през 2016 година, когато двете започват блог в Instagram за фенове на заведения в София под името Sofia2Go. Деница Симеонова излиза от ръководството на сдружението " София ту гоу ", през което оперира компанията, още през 2021 година, а през ноември същата година става депутат в 47-ото Народно заседание от " Продължаваме промяната ". Тя е и някогашен публицист в " Капитал ".

Днес, марката към този момент е преименуван на Foody.to, и работи с заведения за хранене, магазини и хотели в столицата, а неотдавна и във Варна, като взема комисиона от всяка поръчка, която се прави.
Реклама
През 2021 година Foody.to, тогава към момента с името Sofia2Go, става полуфиналист в състезанието на Европейската комисия EuropeanSocial Innovation Competition 2021. Печели и конкурс за дами бизнесмени в зеления бранш Sustainable Lady на Fibank и Mastercard, чиято премия е в размер на 5 хиляди лв..

Innovation Capital влага сумата против 10-процентен дял като част от последната си акселераторска стратегия, фокусирана върху e-commerce, споделя Явор Гочев, старши капиталов управител във фонда. С максимален дял е Светослава Симеонова - 63%, а 27% държи Любомир Върбанов.

Innovation Capital има модел на работа на правилото на акселераторски стратегии, фокусирани върху избрани браншове, което разрешава събирането на екип от специалисти и ментори със характерни за бранша познания и умения, които могат да прибавят спомагателна стойност за стартъпите.

Инвестицията ще бъде употребена от компанията за разширение на мрежата от сътрудници в страната и усъвършенствания по платформата, която за момента е уеб страница, и по-точно " progressive web app " - страница в мрежата, която има характерностите на мобилно приложение. Фондът пък се интересува от това да валидира бизнес модела, при който клиенти могат да закупят хранителни артикули, които са покрай приключване на периода на валидност, който се постанова все по-често в Западна Европа през последните няколко години. Според Гочев, главният мотор на този бизнес модел е задачата, както за бизнесите, които понижават разхищението и отпадъците, по този начин и за потребителите, които " избавят храната ".
Реклама
Сайтът на foody.to дава на потребителите достъп до интерактивна карта на града, която демонстрира най-близките дневни оферти в заведенията-партньори на компанията, като потребителите заплащат стоката в платформата и демонстрират потвърждението за покупка в съответното заведение. В развой на разработка е и мобилно приложение, което ще бъде налично в Гугъл Play и App Store.
Свързани публикации Капиталът за вложения в млади български компании: от диета към обилие 11 май 2022, 08:45 Акселераторска стратегия на Innovation Capital финансира пет компании с по 25 хиляди евро 2 ноември 2021, 14:10 Фондът Innovation Capital търси стартъпи за бързооборотни артикули 29 юли 2021, 13:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Start Up
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР