Фолиевата киселина, известна още като фолат или витамин B9, е

...
Фолиевата киселина, известна още като фолат или витамин B9, е
Коментари Харесай

Фолиева киселина и какво трябва да знаем за нея

Фолиевата киселина, известна още като фолат или витамин B9, е водоразтворим витамин, който е от значително значение за растежа и развиването на човешкото тяло. Особено значим е приема й при бременни дами, защото оказва помощ за попречване на вродени недостатъци в мозъка и гръбначния дирек на бебето. Фолиевата киселина също е значима за производството на червени кръвни кафези и поддържането на здрава нервна система.

Фолиевата киселина се намира в доста храни, в това число зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, фасул и обогатени зърнени храни и самун. Много хора обаче не одобряват задоволително фолиева киселина единствено посредством диетата си, заради което постоянно се предлага като хранителна добавка.

Една от най-важните функции на фолиевата киселина е в предварителната защита на недостатъци на невралната тръба при разрастващите се фетуси. Дефектите на невралната тръба са група от малформации, свързани с неуспех на затваряне на невралната тръба през 3-4 седмица от развиването на ембриона. Това може да докара до съществени вродени недостатъци, в това число спина бифида и аненцефалия. Проучванията демонстрират, че дамите, които одобряват добавки с фолиева киселина преди и по време на бременност, могат доста да понижат риска от тези вродени недостатъци.

Фолиевата киселина също е значима за производството на червени кръвни кафези, които придвижват О2 в тялото. Дефицитът на фолиева киселина може да докара до анемия, положение, при което тялото няма задоволително червени кръвни кафези, с цел да действа вярно. Симптомите на анемия включват отмалялост, уязвимост и зной.

В допълнение към ролята си в развиването на плода и производството на червени кръвни кафези, фолиевата киселина е значима и за поддържането на здрава нервна система. Тя оказва помощ за производството и поддържането на миелиновата обвивка, която е защитна обвивка към нервните кафези. Дефицитът на фолиева киселина може да докара до увреждане на нервите и неврологични разстройства.

Като цяло фолиевата киселина е главно хранително вещество, което играе жизненоважна роля за растежа и развиването на човешкото тяло. Това е изключително значимо за бременни дами, само че всеки може да се възползва от потреблението на задоволително фолиева киселина посредством диетата или добавките си. Осигурявайки съответен банкет на от нея, можем да помогнем за попречване на вродени недостатъци, поддържане на здрава нервна система и поощряване на цялостното здраве и благоденствие.

Фолиевата киселина се намира естествено в доста храни, в това число зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, фасул и обогатени зърнени храни и самун. Ето няколко образеца за храни с високо наличие на фолиева киселина:
Листни зелени зеленчуци: спанакът, къдраво зеле, зеле и броколи са положителни източници на фолиева киселина. Цитрусови плодове: Портокалите, грейпфрутите и лимоните са с високо наличие на фолиева киселина. Боб: лещата, черният фасул, бобът и нахутът са положителни източници на фолиева киселина. Обогатени зърнени храни и самун: Много зърнени закуски и самун са обогатени с фолиева киселина. Проверете етикета дали продуктът съдържа фолиева киселина. Авокадо: Авокадото е добър източник на фолиева киселина, както и на други значими хранителни субстанции. Аспержи: Аспержите са добър източник на фолиева киселина, както и на други витамини и минерали. Брюкселско зеле: Брюкселското зеле е добър източник на фолиева киселина, както и на други значими хранителни субстанции. Цвекло: Цвеклото е добър източник на фолиева киселина, както и на други витамини и минерали. Папая: Папаята е добър източник на фолиева киселина, както и на други значими хранителни субстанции. Слънчогледови семки: Слънчогледовите семки са добър източник на фолиева киселина, както и на други витамини и минерали.
Важно е да се означи, че готвенето може да понижи количеството на фолиева киселина в някои храни. За да получите най-вече от нея посредством храната си, пробвайте се да я ядете сурова или леко сготвена. Ако сте загрижени за приема на фолиева киселина, говорете с лекар дали би трябвало да приемате като добавка.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР