Фокусираният върху стартиращи компации кредитор SVB Financial Group (SIVB.O) стана

...
Фокусираният върху стартиращи компации кредитор SVB Financial Group (SIVB.O) стана
Коментари Харесай

Борсите са разтърсени от най-големия банков фалит в САЩ след 2008 г.

Фокусираният върху започващи компации заемодател SVB Financial Group (SIVB.O) стана най-голямата банка, която банкрутира в Съединени американски щати след финансовата рецесия от 2008 година Колапсът на банката бе неочакван и провокира трус международните пазари. В банката остават блокирани милиарди долари на технологичени компании и вложители.
Калифорнийският банков регулатор затвори банката в петък и назначи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно предписание с нейните активи.

Базиран в Санта Клара банка беше класиран като 16-то място в Съединени американски щати в края на предходната година с към 209 милиарда $ активи.Специфичните детайлности за неочаквания колапс на фокусираната върху технологиите банка към момента не са изяснени, само че е ясно, че нападателните покачвания на лихвените проценти от Федералния запас утежниха финансовите условия за стартъп компании, които е изиграло централна роля.
Докато се опитваше да набере капитал, с цел да компенсира изтичащите депозити, банката загуби 1.8  милиарда $ поради скоростна ликвидация на държавни облигации, чиято цена  така и така се беше намалила от повишението на лихвите.
Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият от банкрута на Washington Mutual през 2008 година, което отприщи финансова рецесия през 2008 година. Катастрофата от 2008 година докара до по-строги финансови регулации в Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Регулаторите постановиха доста по-строги финансови условия за американските банки, които имаха цел да подсигуряват, че банкрутът на обособени банки няма да навреди на финансовата система и стопанската система.
Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят още веднъж на 13 март и всички застраховани инвеститори ще имат цялостен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, заяви FDIC.
Проблемът е, че 89% от депозитите на банката на стойност 175 милиарда $ са били незастраховани към края на предходната година и синдиците би трябвало да решат какво да подхващат.FDIC се пробва да откри друга банка през уикенда, която да е подготвена да се слее с Silicon Valley Bank
Въпреки че FDIC се надява да реализира такова обединение до понеделник, с цел да отбрани необезпечените депозити, към момента няма обезпечена договорка, прибавят източниците.
Отделно, SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, работи с капиталовата банка Centerview Partners и адвокатската адвокатска фирма Sullivan & Cromwell, с цел да откри купувачи за другите си активи, които включват капиталовата банка SVB Securities, компанията, която ръководи активи Boston Private и компанията за финансови проучвания MoffettNathanson, оповестяват източници.
Тези активи биха могли да привлекат съперници и компании за частни финансови вложения, оповестява източници на “Ройтерс ”.Не е ясно дали някой покупател ще се ускори да купи тези активи, без първо SVB Financial да е подала молба за фалит.
Компании като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на стрийминг устройства Roku Inc обявиха, че имат стотици милиони долари в депозити в банката.Roku оповестява, че депозитите му в SVB са значително незастраховани, което докара до спад на акциите му с 10% в разширената търговия.
Служители в софтуерния бранш, чиито заплати се превеждаха през банката, също бяха обезпокоени дали ще получат заплатите си в петък.
Финансовият изпълнителен шеф на SVB Грег Бекер изпрати видео известие до чиновниците в петък, признавайки “невероятно сложните “ 48 часа, довели до колапсана банката.Проблемите в SVB акцентират по какъв начин акцията на Федералния запас на Съединени американски щати и други централни банки за битка с инфлацията разкрива уязвимостите на пазара.
Американските банки са изгубили над 100 милиарда $ от цената поради разпродажбите на фондовия пазар през последните два дни, а европейските банки са изгубили още към 50 милиарда $ от цената си, съгласно изчисленията на “Ройтерс “.
Американските банки First Republic Bank и Western Alliance обявиха в петък, че тяхната ликвидност и депозити остават мощни, за да успокоят вложителите, до момента в който акциите им падат.Други като немската Commerzbank излязоха с необикновени изказвания, с цел да успокоят вложителите.
Някои анализатори предвиждат още проблеми в банковия бранш, тъй като неочакваният банков банкрут на калифорнийската банка е знак за скритите опасности в банковия бранш и неговата накърнимост към растящата цена на парите.
“Може да има кървава баня идната седмица, защото... продавачите на къси позиции към този момент са там и те ще нападат всяка една банка, изключително по-малките “, сподели Кристофър Уейлън, ръководител на Whalen Global Advisors.
Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън се срещна с банковите регулатори в петък и изрази " цялостна убеденост " в способността им да реагират на обстановката, сподели Министерството на финансите.Белият дом съобщи в петък, че има религия и доверие във финансовите регулатори на Съединени американски щати.
 
Източник:
 
 
11 Март 202343911 Март 202314311 Март 202387111 Март 202394711 Март 202366510 Март 2023687КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023190228 Фев 2023124309 Март 2023117703 Март 20232814
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР