Фокусираният върху стартиращи фирми кредитор Банка на силициевата долина (SVB)

...
Фокусираният върху стартиращи фирми кредитор Банка на силициевата долина (SVB)
Коментари Харесай

Най-големият банков фалит в САЩ от 2008 г. насам разтърси света

Фокусираният върху започващи компании заемодател „ Банка на силициевата котловина ” (SVB) стана най-голямата кредитна институция, банкрутирала след финансовата рецесия от 2008 година

Това се случи в петък вечерта, като неочакваният колапс раздруса международните пазари, изтри над 150 милиарда $ от цената на акциите на банките и блокира милиарди принадлежащи на компании и вложители във банкрутиралата финансова институция, предава „ Ройтерс ”.



Калифорнийските банкови регулатори затвориха банката и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) влезе нея като синдик, поемайки контрола върху нейните активи.

SVB беше 16-ата по величина банка в Съединени американски щати, с активи на стойност към 209 милиарда $.

Тя беше тежко наранена от повишението на лихвените проценти от Фед през последната година.

Характерно за SVB беше, че финансираше доста започващи софтуерни компании, постоянно работещи на загуба, за които повдигането на лихвите има по-силен отрицателен резултат.



В същото време доста софтуерни компании и фондове, финансиращи такива, държаха депозитите си в нея. Но отрицателните упования доведоха до всеобщо евакуиране на средства от финансовата институция.

Докато се опитваше да набере капитал, с цел да компенсира изтичащите депозити, банката загуби и 1,8 милиарда $ от цената на вложенията си в американски държавни облигации. Те също бяха наранени от повишението на лихвите на Федералния запас.



В последна сметка набирането на нов капитал от SVB се провали, а цената на акциите ѝ се срина.

Централният офис и всички клонове на банката ще отворят още веднъж на 13 март и всички застраховани инвеститори ще имат цялостен достъп до своите депозити не по-късно от понеделник сутринта, оповестиха от FDIC.

В Съединени американски щати са застраховани депозитите до 250 000 $. Сумата е сериозна за самостоятелни инвеститори, само че редица сдружения държаха десетки и даже стотици милиони във банкрутиралата банка. Така 89% от цената на депозитите на банката, възлизащи на 175 милиарда $ в края на предходната година, не е била застрахована. Само в петък инвеститори изтеглиха 42 милиарда $ от банката.

Според източници на „ Ройтерс ” FDIC търси покупател за банкрутиралата банка, тъй че вложителите да бъдат минимално наранени.



В края на предходната седмица е имало опит SVB да бъде продадена на „ Голдман сакс ” при цена от 95 $ за акция, само че след срутва на акциите договорката се е провалила.

Фалитът на SVB е вторият по величина в историята на Съединени американски щати, след този на „ Уошингтън мючуъл ” (Washington Mutual), дал началото на финансовата рецесия през 2008 година

„ 40-годишният бизнес на SVB, подкрепящ Силициевата котловина, се изпари за 14 часа ”, разяснява пред „ Файненшъл Таймс ” старши изпълнителен шеф на мултимилиарден фонд за рисков капитал.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР