Фокусирането върху малките детайли на съня може да разкрие решаващата

...
Фокусирането върху малките детайли на съня може да разкрие решаващата
Коментари Харесай

Малките детайли на съня - защо са толкова важни

Фокусирането върху дребните елементи на съня може да разкрие решаващата роля, която те играят за цялостното ни здраве и благоденствие.

От температурата в нашата спалня, до качеството на нашите възглавници, тези на пръв взор незначителни фактори дружно способстват за възстановяващ нощен сън.

Температура и среда в съня

Идеалната среда за сън не е единствено тъмнина; става въпрос и за вярната температура. Малко по-хладната стая постоянно предизвиква по-добър сън. Температурата на тялото ни естествено спада, до момента в който се приготвяме за сън, тъй че по-хладната стая спомага за улеснението на този развой.

Светлина и мрачевина

Излагането на светлина въздейства върху вътрешния часовник или циркадния темп на нашето тяло. Липсата на светлина задейства производството на мелатонин, хормон, който контролира съня. Дори дребни източници на светлина от устройства или улични лампи могат да нарушат този развой, оказвайки въздействие върху качеството на съня.

Спално долни дрехи и комфорт

Качеството на спалното долни дрехи, изключително на възглавниците и матраците, може доста да повлияе на качеството на съня. Добрата възглавница поддържа врата и гръбначния дирек, до момента в който комфортният матрак обезпечава съответна опора за попречване на дискомфорт и хвърляне.

Рутина и поредност

Последователността в моделите на сън е от значително значение. Лягането и събуждането едновременно всеки ден оказва помощ за контролиране на вътрешния часовник на тялото. Постоянната рутина преди лягане като четене или взимане на топла вана алармира на тялото, че е време да се отпуснете.

Използването на електронни устройства преди лягане ни излага на синя светлина, която може да попречи на производството на мелатонин. Намаляването на времето пред екрана един час преди лягане може да насърчи по-доброто качество на съня.

Шум и разстройства

 Малките елементи на съня - за какво са толкоз значими

Докато някои хора намират комфорт в белия звук или успокояващите звуци, други се нуждаят от цялостна тишина. Минимизирането на шума в средата на съня е жизненоважно за спокоен сън.

Хранене и време в съня

Яденето на изобилна храна, кофеин или огромни количества течност преди лягане може да наруши съня. Изборът на по-леки ястия и избягването на стимуланти няколко часа преди сън може да усъвършенства качеството на съня.

Физическа активност в съня

Редовните извършения са свързани с по-добър сън, само че моментът има значение. Упражненията прекомерно покрай времето за лягане могат да покачат бдителността и да затруднят заспиването.

Управление на напрежението

 Малките елементи на съня - за какво са толкоз значими

Стресът и безпокойството могат надълбоко да повлияят на качеството на съня. Практикуването на техники за релаксация като медитация или надълбоко дишане може да помогне за усмиряване на мозъка за по-добър сън.

В умозаключение, обръщането на внимание на тези дребни елементи може доста да повлияе на качеството на съня ни. Създаването на удобна среда за сън, установяването на рутина за лягане и възприемането на здравословни привички способстват за по-добро качество на съня и изцяло богатство.

Даването на приоритет на тези на пръв взор дребни аспекти на съня може да докара до обилни усъвършенствания в нашето физическо и психическо здраве.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР