Фокусът на правителството в политически план през тази година ще

...
Фокусът на правителството в политически план през тази година ще
Коментари Харесай

Малки са шансовете за конституционни промени в Северна Македония, смятат анализатори

Фокусът на държавното управление в политически проект през тази година ще бъде сигурно по какъв начин да се осъществя процесът на приемане на конституционни промени за внасяне на българите в преамбюла, което е изискване на страната за продължение на договарянията с Европейския съюз, разяснява ТВ21. В тези условия е мъчно да се каже по какъв начин това би могло да се осъществя, защото властта няма нужното болшинство от две трети в Народното събрание, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърдо стои на позицията, че не поддържа конституционни промени и упорства за предварителни избори, заяви Българска телеграфна агенция.

Анализаторът Петър Арсовски не е огромен оптимист и споделя, че е дребна вероятността конституционните промени да се одобряват с консенсус от партиите. В момента опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Левица са срещу конституционните промени и това вероятно може да се превъзмогне с някаква сделка сред партиите или с някакъв механизъм, както се сучи за Преспанското съглашение, само че това към този момент не е в спектъра на политическото деяние. Ако тези два механизма се лишават, доста е дребна вероятността през 2023 година да бъдат признати конституционните промени, споделя Арсовски.

Той прибавя, че натискът от интернационалната общественост ще бъде огромен, защото когато свърши скринингът, Република Северна Македония няма да може да продължи договарянията без признати конституционни промени. Република Северна Македония би трябвало да одобри конституционните промени до края на тази година т.е. през ноември, когато ще приключи скринингът. Ако измененията не се гласоподават, процесът ще спре и съществува заплаха страната още веднъж да влезе в задънена улица в европейската интеграция, а дружно с това и ползата и интензивността на интернационалната общественост, които сега съществуват, ще бъдат изгубени.

Арсовски показва, че в този случай страната влиза в политическа рецесия, а единствената развръзка би могла да бъде лидерска среща. Не виждам развръзка с изключение на някаква лидерска среща, някакви взаимни политически съвещания, някакво пренареждане на политическата система, най-малко няколко по-големи партии да вземат решение за някаква национална тактика, съобщи Арсовски.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР