focus-news.netНяколко сгради в Истанбул са понесли щети след силното земетресение

...
focus-news.netНяколко сгради в Истанбул са понесли щети след силното земетресение
Коментари Харесай

Daily Sabah: Няколко сгради са повредени след земетресението в Истанбул

focus-news.net

Няколко здания в Истанбул са понесли вреди след мощното земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер, което удари града, написа турският вестник  The Daily Sabah .
Минарето на джамия в града е било отчасти разрушено, а жилищна постройка, която е била евакуирана, се е наклонила леко на една страна.
Според локалните управляващи две други здания в града са били по-сериозно развалени. Спасителни екипи от четирите наранени града в региона на Босфора са били изпратени в града като предварителна мярка. Земетресението беше усетено чак в Бурса, град на повече от 100 километра южно от Истанбул.
Вторично земетрсение със мощ 4,1 по скалата на Рихтер беше усетено 25 минути по-късно. Много други вторични земетресения с по-малка мощ продължиха да се усещат в града.
В разследване на трусовете бяха евакуирани голям брой жилищни здания и лечебни заведения, а всички учебни заведения прекратиха активността си.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който дойде в Истанбул след визитата си на срещата на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк съобщи, че 28 вторични труса са били усетени.
Той разкритикува някои от потребителите в обществените мрежи за това, че предизвикват суматоха като популяризират подправени вести, като да вземем за пример това, че мостът над Босфора е бил развален и не би трябвало да се употребява.
Той също по този начин увери хората, че всички налични служби са били мобилизирани и акцентира, че града има десетки хиляди зони за сигурност, които евакуираните хора могат да употребяват.
Ердоган добави, че може да има още вторични трусове, само че прикани хората да не имат вяра на подправени вести и да не популяризират суматоха.
„ Знаем, че има осем ранени. Всички от тях страдат от дребни пострадвания. Знаем също по този начин, че има леки вреди по някои здания. Това беше относително мощно земетресение, само че няма трагични вести към този момент “, съобщи президентът, като добави, че службите оглеждат постройките за вреди.
По-рано през седмицата трусове със мощ 2,9 и 4,6 по скалата на Рихтер разклатиха най-големия турски град.
Турция е понасяла разрушителни трусове и в предишното, в това число Измитското земетресение от 1999 година, което стана причина за гибелта на над 17 хиляди души в района.
Страната е в една от най-сеизмично дейните зони в света, защото се намира покрай мястото, където се разделят Анадолската и Евразийската тектонични плочи.
След земетресенията тази седмица, сеизмолозите увериха хората, че това е нещо обикновено, само че и предизвестиха, че към момента има възможност за даже по-силен трус.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: