Флагманът на руската флота в Черно море - крайцерът Москва

...
Флагманът на руската флота в Черно море - крайцерът Москва
Коментари Харесай

Крайцерът Москва потъна, призна Русия

Флагманът на съветската флота в Черно море - крайцерът " Москва " - е потопен, заяви РИА Новости, цитирайки Министерство на защитата на Руската федерация.

Според тях това се е случило поради пожар, довел до експлозия на боеприпасите. Екипажът бе евакуиран, и други съветски кораби се пробваха да го спасят, само че не са съумели, поради " бурно неспокойствие ", афишират руснаците.

Украинците по-рано през днешния ден оповестиха друга версия - че са съумели да ударят крайцера, който сътвори фразата " Руский военный корабль, иди нах*й " с две ракети, което е довело до обръщането му на една страна и пожар на борда.

" Крайцерът " Москва " е ударен от две ракети " Нептун ". Все още стои, пламнал. И има стихия в морето. Нужно е тактическо наводнение, очевидно ", написа първи за това блогърът и украински доброволец Александър Карпюк.

Според източници от " Украинска Правда ", четири обслужващи кораба са се пробвали да оказват помощ на горящия крайцер.

Според няколко източника крайцерът е бил заплеснат благодарение на безпилотните дрони " Байрактар ТВ-2 ", дарени от Турция. А по-късно - сполучливо ударен с две или повече ракети " Нептун " по левия борда. В резултат на това корабът мощно се е наклонил. Виждайки заплахата от експлозия на боекомплекта, към 500 души от екипажа са се евакуирали незабавно. Дали други са останали на борда известно време и са били евакуирани по-късно, към момента не е ясно.

Според някои източници корабът е потънал, само че други настояват, че е още на повърхността, само че извърнат на едната си страна. В ранния следобяд през днешния ден формалната украинска организация Укринформ заяви, че крайцерът се е преобърнал и е почнал да потъва. Тя се базира на Оперативно командване " Юг " на Въоръжените сили на Украйна.

Информацията бе доказана от шефа на одеската районна военна администрация Максим Марченко, ръководителя на офиса на президена Андрей Йермак.

" Московският ракетен крайцер отиде тъкмо там, където го пратиха нашите граничари на Змийския остров! Ракетите " нептун ", пазещи Черно море, нанасят доста съществени вреди на съветския транспортен съд ", написа Марченко в Telegram.

Един от съветниците на Зеленски - Алексей Арестович - удостовери в изявление пред YouTube канала Фейгин LIVE, че " Москва " е точно крайцерът, нападнал Змийския остров, станал прочут като " руский военный корабль, иди нах*й ". Самият крайцер е бил на към 20 морски благи от острова, станал прочут при започване на войната.
Крайцерът " Москва "
Построен в корабостроителницата в Николаев и пуснат през 1979 година, " Москва " бе снабден с противокорабни ракетни системи " Базалт " (Вулкан), " Форт ", противовъздушни ракетни системи " Оса ", артилерийски батареи AK-130 и AK-630, торпедо тръби и руски реактиван бомбомет РБУ-6000. Накратко - корабът бе измежду най-тежко въоръжените в Черно море.

Екипажът му е от 680 души.

От началото на войната украинските военни настояват, че са унищожили общо 7 съветски военни кораба.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР