Физиците за първи път регистрираха неутрино с изцяло автоматизиран софтуер.

...
Физиците за първи път регистрираха неутрино с изцяло автоматизиран софтуер.
Коментари Харесай

Важна крачка в изучаването на призрачното неутрино

Физиците за първи път записаха неутрино с напълно автоматизиран програмен продукт. Това е значимо изобретение, което може да преобърне визиите ни за Вселената.

Международен екип учени, работещи с неутринния детектор MicroBooNE, заяви за първия сполучлив опит за изцяло автоматизирана регистрация на претенденти за неутрино (събития, евентуално свързани с неутрино).

Досега комплицираният разбор на взаимоотношението на „ призрачните частици “ изискваше голям ръчен труд на аналитици, оповестява уеб сайтът на Fermilab .

Изучаването на неутриното е доста значимо за основаването на системи за връзка, които не познават загради, а и евентуално – за контакт с извънземен разсъдък.

Неутриното са субатомни частици, които не носят електрически заряд и не взаимодействат със светлината. Неутриното могат да преодолеят милиони светлинни години, да прелитат през прахуляк, планети, живи същества на практика без да се въздействат от естествени сили.

Важността на проучването на неутриното се признава от всички учени, а тази година Нобеловата премия за физика беше присъдена за неутринните осцилации , които имат огромно значение за физиката на обикновените частици.

Пример на неутринното събитие, закрепено от детектора MicroBooNE.

Проектът на неутринен детектор MicroBooNE е почнал в Съединени американски щати преди 9 години. Това огромно оборудване с детектор с дължина 12 метра е цялостно със 170 тона течен аргон. За генериране на неутрино се употребява мощен протонен ускорител. В последна сметка учените могат да изучат промените в потока неутрино, преодоляващи разстояние от 500 м.

За страдание даже най-съвършените модерни детектори записват едвам оскъдна част от неутриното. Проблемът се усложнява от това, че слабите сигнали на редките взаимоотношения на неутриното с веществото на детектора доста комплицирано се изолират на фона на общото количество разстройства.

Този проблем е настоящ и за проектирания огромен детектор DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment), който ще изследва промените на неутриното, преодоляло огромно разстояние.

За да решат този проблем, в новия опит MicroBooNE учените употребявали автоматизирана система за разбор на неутринните събития. За първи път софтуерът разпознал претенденти за неутрино и потвърдил своята перспективност за опитите MicroBooNE и DUNE.

Изследванията на неутриното значително напреднаха в последното десетилетие. Това ни доближава с крачка по-близо до практическото приложение на тези призрачни частици. Преди всичко става дума за връзките, защото потокът неутрино може гладко да минава даже през Земята и водата, което може да послужи да вземем за пример за връзка с подводници или галактически апарати.

Първият сполучлив опит по предаване на данни посредством неутрино е осъществен през 2012 година в американската Национална ускорителна лаборатория „ Енрико ферми “ (FermiLab). Сноп неутрино минал през канара с дебелина 240 метра и двоичен код предал 40-битово известие.

Още едно евентуално приложение на неутриното е проучването на далечните ъгълчета на Вселената, от които неутриното идва с минимални промени.

Освен това има учени, които считат, че високоразвити цивилизации поддържат връзка между тях точно благодарение на неутрино. За разлика от електромагнитните талази неутриното не е подложено на разстройства и елементарно минава даже през плътни облаци прахуляк и газ.

Учените към този момент схващат правилата на работа на тази връзка, само че нашите технологии към момента не разрешават регистрирането на огромна част от неутринните потоци и „ улавят “ едвам обособени частици. Ясно е, че при такова равнище на техниката прехващането на комплицирани отзивчиви известия е невероятно.

Именно по тази причина са толкоз значими автоматизираните логаритми за различаване на неутринни събития. Напълно е допустимо в бъдеще мрежи от неутринни детектори въпреки всичко да съумеят да уловят.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР