Физиците от Пекинския университет (Китай) са доказали съществуването на течни

...
Физиците от Пекинския университет (Китай) са доказали съществуването на течни
Коментари Харесай

Около черните дупки има течни пръстени


Физиците от Пекинския университет (Китай) са потвърдили съществуването на течни пръстени към черните дупки. Изследването на учените е оповестено на уеб страницата arXiv.org.

Черната дупка е заобиколена от акреционен диск, от който материята пада върху гравитационния обект. Вътрешната граница на акреционния диск се дефинира от радиуса на минимално устойчивата постоянна кръгова орбита към черната дупка.

Изражението за радиуса се получава от общата доктрина на относителността при разглеждане на придвижването на солидна парченце в полето на дупката.

В най-простия случай минималният радиус на устойчивата кръгова орбита е три пъти по-голям от радиуса на Шварцшилд. Последният дефинира хоризонта на събитията на сферично-симетрична черна дупка – област, която (в класическия случай) не може да бъде напусната от попадналата в нея парченце.

В своето проучване учените са пробвали да прегледат действителен акреционен диск към черна дупка, който се разказва от хидродинамични уравнения.

Учените са открили, че ако температурата на течността (и съответната топлинна енергия) в пръстена е дребна, хидродинамичното изложение води до същия резултат, както методът с потреблението на частицата. В случай че налягането на течността е огромно, устойчивостта на орбитата може да е нарушена.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР