Физици разгадаха тайната на необикновената слоеста структура на напитката кафе

...
Физици разгадаха тайната на необикновената слоеста структура на напитката кафе
Коментари Харесай

Разкриха тайната на кафе лате

Физици разгадаха тайната на невероятната слоеста конструкция на напитката кафе лате и откриха метод за основаване на подобен модел и рисунък във всякаква течност и даже в желеобразни материали, написа в публикация в сп. Nature Communications („ Нейчър къмюникейшънс ”). „ Различни естествени модели са измежду най-интересните и красиви феномени, които можем да учим. 

Самоорганизиращите се системи, като вълните на повърхността на водата, съмненията в пламъците, симетричните и комплицирани снежинки от дълго време притеглят вниманието на хората. Нещо сходно се случва и тогава, когато кафе еспресо бъде изляно в чаша с топло мляко и течността се трансформира в слоесто лате ” показват Хауърд Стоун от Принстънския университет в Съединени американски щати и сътрудниците от екипа му.

Много обекти от обкръжаващия ни свят, в това число и снежинките, облаците, магическите кръгове в горите и саваната, метода, по който са завити ластуните на краставиците, линиите на мозъчната повърхнина и на червата, са циклични, наподобяват комплицирано, само че могат да бъдат разказани с елементарни математически формули. Техни „ създатели ” са или естествените сили, или еволюцията, която в продължение на милиони години търси съвършени пътища за решение на комплицирани проблеми. Физици, математици и химици интензивно учат сходни „ опити на природата ” с вяра да схванат по какъв начин работят и да употребяват тази информация за решение на комплицирани инженерни или научни задания.

Стоун и сътрудниците му се заинтересували и от различен подобен проблем, чийто създател е към този момент човек, а не природата – тайната на това по какъв начин се образуват пластове с друг цвят в чаша с кафе лате. В най-опростен тип, акцентират физиците, учените от дълго време схващат по какъв начин „ се получава ” напитката лате. Уникалният резултат се реализира, защото кафето и млякото имат друга компактност и са загрети до друга температура, а взаимоотношението им кара огромна част от кафето да изплува, а млякото да се събере в долната част на чашата. От друга страна, учените не могли да схванат за какво безредното разбъркване на две течности, въпреки и с разнообразни свойства, последователно се трансформира в спретнат набор от светли и тъмни линии с идентични концентрации на кафе и мляко. /БГНЕС 

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР