Физици откриха, че в някои квантови системи времето може да

...
Физици откриха, че в някои квантови системи времето може да
Коментари Харесай

Учени накараха времето да потече едновременно напред и назад

Физици откриха, че в някои квантови системи времето може да се движи по едно и също време напред и обратно. Описанието на проучването е оповестено в научното издание Communications Physics.

" Изяснихме, че правилото на квантова суперпозиция е използван и за стрелите на времето. С други думи, квантовите системи могат да се движат освен извънредно напред или извънредно обратно във времето, само че и по едно и също време в двете направления. Това наподобява фантастика, само че изцяло подхожда на равнището на квантовата механика ", споделя Джулия Робино от Бристолския университет, един от създателите на проучването. Когато не гледате към Луната, сигурни ли сте, че тя към момента е там? Има остарял метафизичен въпрос за дърво в гората. Пада, без никой в близост да го чуе, само че създава ли тон? Попитайте квантовите физици и т... Прочети повече Концепцията за стрелата на времето подразбира, че времето се движи в една посока - от минало към бъдеще, заради което е невероятно то да се „ превърти " обратно.

На процедура това е изразено във втория закон на термодинамиката, който гласи, че равнището на ентропия във Вселената, нейната безредица, непрекъснато и праволинейно нараства. Тази концепция се счита за нерушима аксиома, която ръководи съществуването на Вселената на всички равнища. Но преди три години учени от Русия и Съединени американски щати са изяснили, че на квантово равнище вторият закон на термодинамиката може да се нарушава. Те са основали квантов аналог на демона на Максуел, а също са обърнали времето в квантов компютър обратно, разяснява ТАСС. В продължението на това проучване Рубино и сътрудниците ѝ са разкрили, че стрелата на времето може освен да се обърне обратно, само че и да я накарат да се движи по едно и също време в двете направления. Учените са стигнали до това умозаключение след опити с елементарна квантова система, сходна на тази, с която са провеждали опити техните прародители. Тя съставлява частици, заплетени на квантово равнище. Част от тях играе роля на самобитен „ ледник ", където се отделя непотребната топлота, изработвана при взаимоотношенията с другите квантови обекти.

При избрана композиция на свойствата на частиците времето в такава система се обръща обратно, вследствие на което „ хладилникът " се трансформира в радиатор, който не понижава ентропията в системата, а я усилва. Котката на Шрьодингер - какво съставлява известният опит Котката на Шрьодингер е персонаж от изглеждащ парадоксално умствен опит, препоръчан от Ервин Шрьодингер, когато желал да покаже... Прочети повече Физиците са разкрили, че в случай че мощно се лимитират темповете на повишаване или намаляване на ентропията в тази система, може да се принуди времето да се движи по едно и също време в двете направления. В резултат квантовият обект, играещ ролята на ледник, по едно и също време работи и като радиатор.

Подобна суперпозиция на времето може да се употребява за основаване на свръхстабилни хладилни или нагряващи системи. " Експериментите демонстрират, че законите, ръководещи протичането на времето в квантовия свят, се оказват доста по-сложни, в сравнение с си мислехме. Тоест ще би трябвало да преразгледаме метода към работата с времеви величини в тези обстановки, които са доста повлияни от квантовата механика ", заключава Рубино.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР