Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел за формирането

...
Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел за формирането
Коментари Харесай

Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел за формиране на Вселената

Физици от Франция и Швейцария предложиха различен модел за образуването на Вселената, което изяснява няколко несъответствия в Стандартния модел на физиката едновременно. Резултатите от проучването са оповестени в списание, оповестява РИА Новости.

Резултатите от опитите, извършени от учени, потвърдиха правилността на главните положения на Стандартния модел на физиката на обикновените частици. Този модел тъкмо разказва множеството от взаимоотношенията на главните частици на нашата Вселена, само че има и явни пропуски. По-специално, в него липсват частици от тъмна материя, не разрешава да се изясни ускоряващото се разширение на Вселената, а масата на Хигс бозона, планувана от този модел, е най-малко три пъти по-голяма от тази, получена в опити.

За да обяснят последната променчивост във физиката, Рафаеле Тито Д`Аньоло от френския университет Париж-Сакле и Даниеле Терези от ЦЕРН предложиха различен модел, основан на хипотезата за мултивселената.

Тази догадка допуска, че по времето, когато се е формирала нашата галактика, е имало доста други паралелни вселени. Разпределението на бозоните на Хигс сред другите вселени и техните райони е неравномерно - някои области съдържат тежки бозони, до момента в който други съдържат по-леки.

Поставяйки такива първични условия в своя модел, откривателите видяха, че до момента в който се развиваха, районите на мултивселената с тежък Хигс бозон бързо стават нестабилни и се срутват за доста къс интервал от време - към 10−5 секунди.

Такъв сюжет, прочут в космологията като Big Crunch допуска, че в даден миг, под въздействието на тъмна сила, разширението на Вселената се заменя с внезапно стесняване и Вселената се срутва, колабирайки в сингулярност. В резултат на това съгласно откривателите е останала единствено нашата Вселена, съдържаща доста лек Хигс бозон.

Освен това, до момента в който проучват своя модел, създателите откриват различен фактор, който попречи на нашата Вселена да се срине - симетричната мощна мощ - фундаментална мощ на природата, която поражда сред субатомни частици материя и антиматерия. По този метод учените считат, че техният модел разрешава да се изясни друго фундаментално несъгласие на Стандартния модел - нарушаване на CP симетрията - симетрията на взаимоотношението сред частици и античастици.

Изследователите се надяват, че тяхната догадка ще бъде доказана в бъдещи опити върху взаимоотношението на андрони с частици от тъмна материя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР