Физическото насилие е разпространено повече сред момчетата, то се прилага

...
Физическото насилие е разпространено повече сред момчетата, то се прилага
Коментари Харесай

50% от момчетата у нас ядат все още шамарчета

Физическото принуждение е публикувано повече измежду момчетата, то се ползва от майките на 51%, бащите - 50% , 29% от братя и сестри, 13% от други деца, 16.9% са сериозните форми на принуждение . Изследването показва положителна наклонност - огромен % от родителите разискват умерено казуса с децата си. Данните показа Ивайло Спасов, шеф " Комуникации " в " Уницеф " на конференция в Българска телеграфна агенция, на която бяха предоставени данни от проучване на насилието над деца в България.

Направени са изявленията на 887 експерт в цялата страна от просветителната система шефове, учители, психолози, чиновници от Социална протекция, Отделите за протекция на детето, служители на реда, прокурори и други.

Йоана Ангелова, шеф на Статистическо и бизнес развиване в компания ЕСТАТ изясни, че изследването е направено във всички области, на инцидентен асортимент на семействата. Обхванати са 1174 деца сред 13-17 година, 837 младежи сред 18-25 година, 1411 пълнолетни жители в интервала сред август 2019 и август 2020 година

Ивайло Спасов посочи, че 37% от децата са наранени от физическо принуждение, вкъщи - при 21% от момчетата , 16% от девойките, в учебно заведение - 25% от момчетата и 12% от девойките, в общността 12% от момчетата и 8% от девойките. Физическо наказване - са 40% от случаите на принуждение, закани с принуждение - от 47% при младежите до 57% при най-малките, лишаване на привилегии - над 60%, наказване - 11% при младежи, 16% при дребните и междинните - 26%. Изследването на физическото принуждение в учебно заведение демонстрира, че то е сред учениците като най-често е при момчетата - към 91%. Децата с увреждания и от небогати фамилии са от най-голяма степен изложени на физическо принуждение . Момчетата и децата от етнически малцинства са по-често подлагани на принуждение, то се смята за предписание, като се употребява като форма на дисциплинираност.
 Бургаски квартал се двигна на митинг против насилието сред деца
Бургаски квартал се двигна на митинг против насилието сред деца

Искат в учебните заведения да се вкара нов предмет - " Гражданско обучение "

Възрастните считат, че то е задоволително, изключително измежду мъжете. Оказва се също, че възрастните, подлагани на принуждение, са склонни да ползват принуждение . Емоционалното принуждение е най-често срещаната форма на принуждение у нас. Според данните - вкъщи то е приблизително 15%, прочувствено принуждение в учебно заведение, в общността - 25% за девойките, 38% за момчетата.

У дома психическото принуждение най-често се ползва от брат или сестра , по-рядко от татко или майка, като то е повишение на глас, неодобрение на детето, 74% е при младежите, 83% при най-малките.

Заплаха от плесници - 47% при младежите, 57% - при най дребните. Заплаха, че ще живее при някой различен се употребява при 13% за младежите, 11% при най-малките и най-ниските равнища - наказване да стои в ъгъла - 11% при най-малките и 5,8% при младежите.
 Все повече сигнали за принуждение над деца у нас
Все повече сигнали за принуждение над деца у нас

80% от докладваните случаи са били в фамилна среда

1 от 14 деца е подлагано на следене, 1 от 7 е било жертва на онлайн тормоз . Изследвано е половото принуждение, то е доста по-разпространено измежду девойките и дамите - 1 на всеки 5 девойки стават по-често жертва , а 1 на всеки 10 момчетата. Децата с увреждания двойно по-често са подложени на онлайн тормоз и 8 пъти по-често са били подложени на полово принуждение. Има 13% от 47% от претърпелите форма на принуждение деца, които са претърпели всички форми на принуждение. Това е най-фрапиращата находка в това проучване, изясни Ивайло Спасов. Драгомир Крилчев, от Отдел " Закрила на детето " в Уницеф уточни данните по отношение на потенциала на институциите в битката с насилието над деца. Висок % - сред 6% и 16% го одобряват за задоволително. ¼ от всички одобряват, че родител или преподавател може да крещи на дете, когато не се държи добре , като най-голям е процентът измежду здравните експерти. Социалните служащи, магистрати, служители на реда показват, че насилието е проблем в България , най-слабо готови са учителите и здравните експерти.

Относно половото принуждение в онлайн средата при всички чиновници на институциите има съмнение по какъв начин се реагира. Най-малко сигнали са подавани от здравните експерти. Пречките пред чиновниците на институциите - липса на задоволително образование по тематиката и дисциплинарна съгласуваност, не се употребяват задоволително и " сините стаи " и други щадящи процедури.

Голяма част от лекарите нямат насоки по какъв начин да работят и не могат да открият сигналите на принуждение. Не съществува и единна система с база данни, които да показват насилието и формите остават незнайни. Дани Колева от UNICEF показа рекомендациите от отчетите, като измежду тях най-важните са: процедури за правила за работа на институциите, съществуване на данни, повишение на осведомеността на общността и образуване на настройките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР