Физическите лица, могат да ползват данъчно облекчение по Закона за

...
Физическите лица, могат да ползват данъчно облекчение по Закона за
Коментари Харесай

Служителите могат да ползват данъчни облекчения през работодателя си

Физическите лица, могат да употребяват данъчно облекчение по Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ) посредством своя шеф след подаване на декларация по пример в период от 30 ноември до 31 декември. Новото изискване тази година е, че жителите нямат опция за прилагане на данъчни облекчения посредством шеф, в случай че имат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, което се заявява пред работодателя с декларация в свободен текст.
Най-често употребяваните облекчения посредством работодателя са данъчните облекчения за деца, за деца с увреждания и за понижена продуктивност, които за 2017 година могат да се употребяват по два метода. Първият метод е посредством работодателя по главното трудово правно отношение, който е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответното лице, в период до 31 януари 2017 година В този случай е належащо служащият или служителят да даде на работодателя си декларацията по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), мостри на които могат да се намерят на интернет страницата на Национална агенция за приходите – www.nap.bg.
Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация за 2017 година, към която би трябвало да се приложи и съответния пример на декларация за прилагане на облекчение.
Данъчното облекчение за деца (по член 22в от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи според от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълноправие дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълноправие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълноправие деца. Условията, при които е допустимо да се ползва облекчението, се заявяват в специфичния пример на декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (образец 2005). Към формуляра се ползва и декларация от другия родител, че за 2017 година същият няма да употребява понижението.
Данъчното облекчение за деца с увреждания (по член 22г от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи с 2000 лв. за развъждане на дете с 50 или с над 50 на 100 тип и степен на увреждане. Условията, при съществуването на които е допустимо да се ползва облекчението се заявяват в декларацията по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006). Към формуляра се ползва копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2017 година той няма да употребява понижението.
Данъчното облекчение за понижена работоспобност дава опция сумата от годишната данъчна основа да се понижи със 7 920 лв.. Условието да се употребява това облекчение, е лицето да разполага с годно и влезнало в действие решение на ТЕЛК или НЕЛК, с което способен орган е определил 50 или над 50 на 100 понижена продуктивност.
Всички типове облекчения се употребяват до размера на сумата от годишните данъчни основи.
Повече информация за използването на данъчни облекчения може да се откри на уеб страницата на Национална агенция за приходите www.nap.bg. Разяснения може да се получат още на телефона на прът центъра 0700 18 700 или в офисите на приходната администрация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР