Физическите лица, които са предприемачи, да могат да обявяват несъстоятелност,

...
Физическите лица, които са предприемачи, да могат да обявяват несъстоятелност,
Коментари Харесай

Предприемачите ще могат да обявяват фалит

Физическите лица, които са бизнесмени, да могат да афишират неплатежоспособност, плануват за пръв път промени в Търговския закон, качени за публично разискване. От това ще могат да се възползват представителите на свободните специалности, за които сега не съществува опция да разгласят банкрут. Това обаче ще стане от 1 януари 2025 година, планува законопроектът.

В него е включена и дефиницията за бизнесмен – „ всяко физическо лице, упражняващо стопанска активност, поминък или специалност, доколкото неговото дружество по предмет и размер не изисква воденето на делата по търговски метод “.

„ Разпоредбата обгръща всички вероятни категории действия, осъществявани от физически лица за тяхна сметка, на техен риск и отговорност, за приемане на приходи или облага. Поради многообразието на вероятните проявни форми на активност на бизнесмените и правния режим за тяхното осъществяване, легалната формулировка обрисува общо характерностите на активността на бизнесмена и изброява примерно такива действия.

Важно отграничение на понятието „ бизнесмен “ от това за търговец – физическо лице по смисъла на член 1, алинея 3 от Търговския закон, е дали предприятието му по предмет и размер изисква воденето на делата по търговски метод.

В взаимозависимост от това събитие, във връзка с активността на физическото лице ще се ползват или наредбите по отношение на търговеца, или тези по отношение на бизнесмена “, написа в претекстовете към законопроекта.

Нарастват компаниите, изпаднали във банкрут

Той урежда за първи път опцията за опрощаване на отговорностите на физическо лице – едноличен търговец или бизнесмен, във връзка с който производството по неплатежоспособност е прекъснато заради привършване на масата на несъстоятелността. Като последица от това, според член 706и, плануваните в закона ограничавания и забрани за практикуване на комерсиална активност, стопанска активност, поминък или специалност отпадат от датата на настъпване на опрощаването на отговорностите.  

Уредени са и всички предпоставки, на които би трябвало да отговоря предприемачът, с цел да настъпи опрощаване на отговорностите:

да е прекратил упражняването на комерсиалната активност, стопанската активност, занаята или специалността, с която са свързани задълженията;

да е погасил разноските в производството по несъстоятелност;

да е погасил най-малко 1/3 от отговорностите, при изискване че същите не надвишават цената на неговия несеквестируем приход по член 446 от Гражданския процесуален кодекс за период от три години след датата на разкриване на производството по неплатежоспособност, при съблюдаване на реда на вземанията по член 722, алинея 1;

да не е направил дейности или покупко-продажби от момента на разкриване на производството по неплатежоспособност, които повреждат ползите на кредиторите;

да е изминал период от три години от датата на преустановяване на производството по неплатежоспособност с влезнал в действие правосъден акт.

Освен това, защото за бизнесмена няма условие за настрана водене на персоналното имущество от това на предприятието, а и няма закон за банкрута на физически лица, се планува, че персоналните отговорности на бизнесмена ще се смятат за свързани с упражняваната от него стопанска активност, поминък или специалност.
 istock istock
Другата смяна в Търговския закон планува промяна на производството по стабилизация. За да се избегнат ненужните разноски и да се насърчат длъжниците да изискат преструктуриране на ранен стадий на техните финансови усложнения, те по принцип следва да продължат да разполагат с надзор върху имуществото и ежедневното ръководство на стопанската си активност.

Производството по стабилизация на търговец има за цел да предотврати откриването на произвеждане по неплатежоспособност посредством реализиране на съглашение сред търговеца и кредиторите му за преструктуриране на предприятието, което да докара до продължение на активността на търговеца. 

Преструктурирането на предприятието на търговеца може да включва смяна на състава, изискванията и структурата на активите и пасивите, като покупко-продажби и дейности на предписание и ръководство с активи, с комерсиалното дружество или обособена част от него, смяна на органите на ръководство и други подобаващи ограничения.

За първи път (в член 790, алинея 3) се вкарва опция на наложително налагане на проекта за стабилизация, когато не е налице нужното болшинство от гласовете на кредиторите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР