Физическите и юридическите лица ще могат да претендират за обезщетение,

...
Физическите и юридическите лица ще могат да претендират за обезщетение,
Коментари Харесай

Фирми и граждани ще могат да искат обезщетения при нарушения на конкуренцията

Физическите и юридическите лица ще могат да претендират за обезщетение, в случай че са претърпели вреди от нарушавания на антитръстовите правила. Това плануват признати на първо четене в Народното събрание промени в Закона за защита на конкуренцията.

Вносител е Министерският съвет, който стимулира измененията с обстоятелството, че нарушаванията на антитръстовите правила могат да причинят вреди на необятен кръг лица – както съперници на нарушителите, по този начин и техни контрагенти, клиенти или крайни консуматори.

Същевременно се плануват и разпореждания за размера на възможното обезщетение. Целта е повреденото лице да бъде сложено в състояние, в което би се намирало, в случай че нарушаването на конкуренцията не е било осъществено, като в същото време се изключи опцията за отсъждане на компенсации в голословен размер.

С цел да се обезпечи задоволително време на пострадалите да предявят иск за обезщетение, законопроектът вкарва " оборимата хипотеза, че картелът предизвиква вреди ", отбелязва в отчета си комисията по европейски въпроси. По този метод, от една страна, се улеснява опцията повредените лица да потвърдят претенциите си за обезщетение, а от друга - да се подсигурява правото на ответниците да защитят своята позиция.

С цел превъзмогване на компликациите при доказване на антитръстови нарушавания се предлага влезлите в действие решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да имат обвързваща мощ за гражданския съд за обстоятелството на нарушаването и за това кой е нарушителя. Предлага се още да се улесни достъпът на засегнатите до доказателства, в това число и събраните в производството пред Комисия за защита на конкуренцията. Предвижда се и опцията гражданският съд да постанова санкции, в случай че се откаже достъп до доказателствата.

В случаите, когато нарушаването е осъществено от две или повече предприятия, те ще носят солидарна отговорност за породените вреди.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР