Фирмите за бързи кредити масово използват нелоялни търговски практики, телекомите

...
Фирмите за бързи кредити масово използват нелоялни търговски практики, телекомите
Коментари Харесай

При бързите кредити масово има нелоялни търговски практики

Фирмите за бързи заеми всеобщо употребяват нелоялни търговски практики, телекомите пък желаят голословно високи такси. Това са част от нарушаванията, зесечени при провреките от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), стана ясно думите на нейния ръководител Стоил Алипиев пред БНР. 
Започнахме акция по обзор на общите условия на компаниите за бързи заеми и разбор на това до каква степен са предпазени правата на потребителите. Според предварителните разбори в към 90% от случаите те употребяват нелоялни търговски практики. Започваме инспекциите на място, с цел да установим с документи и да може КЗП да се произнесе, означи Стоил Алипиев. По думите му потребителят би трябвало да има опция да взима по-информирани решения. Информацията би трябвало да му се предлага по по-разбираем метод, тъй че да е изцяло наясно като взема избрана сума на заем какво тъкмо ще върне действително. " Започваме инспекции, които ще доведат до действителни наказания ", безапелационен бе ръководителят на КЗП. 
Алипиев сподели, че е завършил и прегледа на общите условия на телекомите. Изпратили сме предписанията за това кои от клаузите сме счели за неравноправни, уточни той и добави, че са предписали да се промени искане на суми, обвързани не с съответното заплащане, голословно високи неустойки, такси, които не са длъжни потребителите да заплащат. По думите му предприсанията са изпратени до търговците, с цел да ги отстранен, те са ги приели и огромна част от тях към този момент са изменени.
" Продължаваме с направените констатации. Вече над 200 решения са взети от комисията и са издадени забранителни актове за използване на нелоялна комерсиална процедура. Предполагам, че до 15 юли ще сме съумели да приключим с разглеждането на всички проблеми и чакаме всички заповеди, които сме издали, да влязат в правосъдна фаза ", разяснява той по отношение на инспекциите. По думите му глобите зависят от съответния случай. Най-високата глоба за нелоялна комерсиална процедура е до 50 000 лева, която, съгласно него, е извънредно незадоволителна и несъразмерна по отношение на груповата вреда, която нанасят търговците по този метод. 
" Около 300 ще бъдат заповедите, които ще бъдат издадени като краен резултат в резултат на тази акция за възбрана на потребление на нелоялна комерсиална процедура. Тук става въпрос освен за глобите, които ще претърпят търговците, тук става въпрос и за тяхната комерсиална известност и това по какъв начин тези заповеди ще рефлектират по отношение на тяхното държание по отношение на потребителите. Административните производства някой път завършват и в границите на 2 години, някой път са и по-бързи - не мога да предвиждам ", разяснява той.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР