Фирмите смятат да увеличат заплатите на служителите си средно със

...
Фирмите смятат да увеличат заплатите на служителите си средно със
Коментари Харесай

Компаниите ще вдигат заплатите средно с до 9 процента

Фирмите считат да усилят заплатите на чиновниците си приблизително със 7% през тази година и с 8 на 100 през идната, демонстрира изследване на Мърсър в България измежду 461 компании. Най-голямо нарастване възнамеряват компаниите от бранша на високите технологии. Там заплатите ще се покачат с 8% през тази година и с 10% през идната. Фирмите от бранша на финансовите услуги възнамеряват растеж на заплатите от 6% тази година и 5 на 100 през идната, а тези в производството - със 7% и през двете години. Във фармацевтичния бранш заплатите ще се покачат с 5 на 100 през тази и с 6% през идната година.

Допитването е правено в края на май тази година. При ново малко изследване през септември, в което вземат участие 306 компании, излиза наяве, че компаниите са склонни да покачат повече възнагражденията. Така междинното покачване на заплатите през тази година се чака да бъде с 9%, а през идната - с 10%. Такова покачване възнамеряват в производството и финансовите услуги, а в бранша на високите технологии и търговията растежът на възнагражденията ще бъде с 10% и през двете години.

Спрямо 2021 година най-вече са се вдигнали заплатите в търговията - с 13,5%, следва логистиката - 8,6%, високи технологии - 7,8%, бързооборотните артикули - 7,6%, производството - 6,6%, а минимум е в застраховането - с 4,6%.

Три бранша изпреварват по равнище на възнагражденията междинните за страната. Това са високите технологии, където междинните хонорари са с 36% по-високи, изнесените услуги - с 16 на 100, и фармацията - с 15 на 100. В два бранша заплатите изостават - това са производството със 7% по-ниски заплати от междинното и търговията на дребно - с 10 на 100.

54% от компаниите у нас възнамеряват да усилват личния състав си, а 5% ще редуцират служащи, демонстрира изследването. Близо 88% от фирмите имат скица за изменчиво заплащане, което значи, че дават бонуси и награди на чиновниците си.

Най-често компаниите дават като спомагателни придобивки към заплатата спомагателна здравна застраховка - 83% от фирмите. 73 на 100 обезпечават безвъзмезден паркинг, 67% - служебна кола, 66% - ваучери за храна, а 56% - спомагателен отпуск. Всяка втора компания дава
бонус за Коледа, само че едвам 23% дават бонус за Великден. Средно на година компаниите дават по 960 лв. на чиновник, по 600 лв. за превоз, за Коледа междинният бонус е 200 лв., а за Великден - 120 лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР