Фирмите очакват увеличение на цените на тока и на данъците

...
Фирмите очакват увеличение на цените на тока и на данъците
Коментари Харесай

Бизнесът отчете рязко увеличение на корупцията и на престъпността

Фирмите чакат нарастване на цените на тока и на налозите следващата година

През 2017 година равнищата на корупцията и на престъпността в България внезапно са се нараснали, регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата стопанска система не е намаляла значително. Това са стряскащите заключения от обичайна анкета на Българската стопанска камара (БСК), оповестени през вчерашния ден. В нея са взели участие 790 компании от всички браншове, които дават оценка за бизнес средата у нас, написа в днешния си брой в. Сега. Усещането на компаниите значително се разминава със поръчките на властта за понижаване на сивата стопанска система и с необятно рекламираната атака против хилядите регулаторни режими.
Според 58.2% от участниците в изследването е повишена корупцията, а съгласно 50.6% - престъпността. Това е фрапантно нарастване спрямо резултатите от анкетата през предходната година, когато процентите са били надлежно 46 и 42. Мениджърите на съвсем всяка втора компания са уверени, че сивата стопанска система е огромна, и се оплакват от тежки регулации. Намаление на административния напън върху бизнеса виждат едвам 8.9% от интервюираните.
В същото време продължава да е прекомерно невисок процентът на далите отговор, че се усъвършенства достъпът до правораздаване - 11.4% през 2017 година на фона на 9% година по-рано. Повече от половината интервюирани компании не намират смяна, а 21.5% са на мнение, че даже е налице утежняване. Сред институциите най-одобрявана е работата на омбудсмана, а най-зле се оправя Народното събрание.
Песимистични са настроенията и за бизнес средата през идната година. 75% от компаниите предвиждат растеж в цените на тока. Нарастване на фискалната тежест - по-високи налози, такси и осигуровки, чакат 68%. Поскъпване ще има и за бизнес заемите. Ще порастват цените на суровините, нужни за разнообразни типове произвеждане, считат компаниите. Въпреки тези прогнози обаче делът на оптимистите за икономическия напредък и за бизнес средата пораства двойно, разяснява зам.-председателят на камарата Камен Колев.
Около 58% от компаниите считат, че ще могат да усилят заплатите на хората си, а 48% от тях предвиждат растеж в размера на производството. Добри са и прогнозите за въвеждането на нови артикули и услуги, намирането на нови пазари.
За поредна година обаче компаниите не престават да страдат от едни и същи проблеми. Около 80.8% от мениджърите споделят, че са попадали на неточни и даже противозаконни практики, свързани с провеждането на публични поръчки. Става въпрос главно за преднамерено сложени условия в документите, ориентирани към избрана компания любимец. Около 88.5% от запитаните пък са се сблъсквали с необективни оценки.
Камен Колев посочи, че към момента не е признато предлагането на БСК в комисиите по оценка на заявките за публични поръчки да има представители на браншовете. " Дори и те да нямат право на глас, за нас е значимо да има подобен човек, с цел да наблюдава по какъв начин тъкмо се случва процесът по оценка ", изясни той. Подизпълнителите също са проблем - това слага под риск осъществяването и периодите. Такива случаи има и при санирането, изясни зам.-председателят на БСК.

(НЕ)ЗАВИСИМОСТ

Независимостта на правосъдната система и битката с корупцията са двете области с най-ниски резултати за България съгласно ранглиста Freedom Barometer за тази година. Анализът е на Фондация " Фридрих Науман " за Югоизточна Европа. Страната ни събира 64.30 точки, което я подрежда на 15-о място от общо 30 страни по степен на независимост в Европа и част от Азия. Първото място в класацията е заето от Холандия, следвана от Естония, а на дъното са Таджикистан и Киргизстан. По индикатора " правосъдна система " България е получила единствено 3.92 точки от общо 10, а при битката с корупцията оценката е 4.10 точки. Най-добра оценка (8.93) страната ни е получила в региона на свободните и обективни избори. Все отново се регистрират проблемите при тяхното образуване, пазаруването на гласове и следеният избор. Въпреки условията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз, България ползва единствено главните европейски стандарти във връзка с правораздаването, регистрира отчетът.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР