Фирмите, действащи под бранда Moko.Solution формално сключват договор с Музикаутор,

...
Фирмите, действащи под бранда Moko.Solution формално сключват договор с Музикаутор,
Коментари Харесай

Музикаутор със сигнал до ДАНС

Фирмите, настоящи под марката Moko.Solution официално подписват контракт с Музикаутор, с цел да изпълнят законовото условие да имат авансово позволение от създателите, без обаче по-късно да извършват отговорностите си и да заплащат хонорари.

Така Брандът се трансформира във призрак, зад който стои едно и също лице – Димитър Дамянов. Под разнообразни имена работят над 8 компании, които от 2014 година до края на 2017 година са генерирали хипотетични доходи от продажба на билети над 4 млн. и половина лв..

Moko Solutions е провела концерти в Арена Армеец и то с реализатори като Цеца, Лепа Брена, Драгана Миркович, Брайън Адамс, Deep Purple, Al Bano и ФСБ. За концерта на Любе през 2016г. в столицата, компанията даже трансформира името си на Любе 2016. И тя обаче е с натрапен запор, поради задължения.

Регистрирани са и компании като Брайън 2016, Драгана 2016, които макар, че не са показани като публични уредници на концертите ( Музикаутор има подписани контракти с други компании, които стоят зад провеждането на събитията), явно постановат модел на “фирми еднодневки”, от които по-късно нито страната, нито контрагентите могат да получат дължимото си, а те самите към днешна дата са в разпродажба. Само за концертите проведени през последните години, непогасените авторски хонорари са в размер на близо 300 хиляди лв., а 50 000 от тях, би трябвало да постъпят в хазната на страната.

Казано с други думи - от 11 концерта, за които има подписан контракт сред Музикаутор и някоя от компаниите от марката МОКО е заплатено възнаграждението единствено за един и то на половина – за концерта на Брайън Адамс.

И още – фирмите на Дамянов провеждат и концерти без разрешението на създателите на музика. Два от тях са се провели в зала 1 на НДК през 2017-та – на GREGORIAN и Желко Йоксимович. А последният преди броени дни в зала Универсиада – на Тимати.

През 2015 година Музикаутор заведе и завоюва дело против Бюро Моко ЕООД, за договорно незипълнение по отношение на концерта на Лепа Брена през същата година. Въпреки постановеното решение в интерес на Музикаутор, с което те бяха наказани да заплатят 7 918,72 лв. през 2016 година, ЧСИ и до ден сегашен не е събрал нито лев.

Музикаутор неведнъж е уведомило всички виновни институции за сходни схеми на работа на неточните уредници на концерти и техните компании фантоми.

Подобен беше случая с компанията Болкан ентъртейнмънт къмпани, минал в Карма ивентс и по-късно в Болкан ентъртейнмънт груп, всяка от които, с големи отговорности и препродадена на малоимотни българи. Към последната компания тече инспекция в прокуратурата, а компанията към този момент не действа на пазара.

Въпреки всички нарушавания, фирмите под марката Moko.Solution не престават да работят, като в музикалния и календар за 2018-та година са записани концерти на:

12.3.2018 година Despina Vandi, зала 1 НДК

23.3.2018 година Лепа Брена, Арена Армеец

13.4.2018 година Горан Брегович, Арена Армеец

9.5.2018 година Foreigner, Арена Армеец

29.9.2018 година Шоуто на ABBA,зала 1 НДК

Във връзка с всички изложени обстоятелства, Музикаутор подаде сигнал до ДАНС, с искане да прегледа цялата активност на фирмите свързани с марката Moko.Solution и нарушение на авторските права.

Стъпката е част от битката на Музикаутор с този циничен бизнес модел, при който компании, провеждат концерти, събират приходите от тях, не изплащат контрактуваните хонорари и по-късно биват изпразнени от средства. По този метод те освен ощетяват създателите и създателите, които съставлява Музикаутор, само че и останалите уредници на концерти – които са правилни сътрудници и имат транспарантен и легален бизнес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР