Фирми от област Плевен са подали51 проектни предложения за над

...
Фирми от област Плевен са подали51 проектни предложения за над
Коментари Харесай

51 проекта за над 28 млн. лв. са подадени в област Плевен по първата процедура от Плана за възстановяване

Фирми от област Плевен са подали51 планови оферти за над 28 млн. лева по първата отворена процедура от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) – „ Технологична рационализация “.

Това сочат данни на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГДЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Мярката ще подкрепи бизнеса в закупуването на нови уреди и машини в индустриални предприятия за обновяване и рационализация на техническия им парк. Стойността й е 260 млн. лева

В края на кандидатстването са признати двойно повече от предстоящите оферти – общо 2 537 плана за над 1 милиарда лева от компании от цялата страна. В рамките на мобилната приемна, която организира в цялата страна, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев разгласи, че към Коледа МИР ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по тази мярка. По думите му, първата фаза на оценката е минала и към финалната фаза не престават над 2000 от тях.

Общият брой на подписани контракти по цялата Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (2014-2020 г.) в област Плевен е 313 брояза над 150 млн. лева, като 296 от тях към този момент са завършили.

МИР е финансирало и 15 плана за енергийна успеваемост за над 1,6 млн. лева в област Плевен. Отпуснатата безвъзмездната финансова помощ за превъзмогване на следствията от COVID-19 в Плевен, също по линия на МИР, е за над 14 млн. лева, като са подписани 617 контракта за поддръжка.

До края на годината Министерството на нововъведенията обезпечава за дребните и междинни предприятия 600 млн. лева единствено по Плана за възобновяване. Работи се по четири процедури, като две от тях са към този момент отворени – „ Технологична рационализация “ и „ ИКТ решения и киберсигурност “. По втората бизнесът може да кандидатства до 19 декември. Стойността й е 30,6 млн. лева и е за разработване на уеб сайтове, онлайн магазини, мобилни приложения, онлайн маркетинг, системи за киберсигурност и други До момента са подадени над 5200 планови оферти за близо 100 млн. лева

Следващата, предстояща от бизнеса процедура, е за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ с бюджет от 200 млн. лева Тя е за създаване на фотоволтаични системи – така наречен слънчеви панели и акумулатори за локално предпазване на сила, а самата сила ще се създава за лична приложимост, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през ПВУ. За тях ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия, само че и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 души.

Последната за тази година процедура е за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност на стойност от 120 млн. лева Общественото разискване по нея завърши на 2 декември, а до края на годината се чака да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „ Печат за високи достижения “ от Европейска комисия, за които финансирането в предходния програмен интервал не е стигнало.

За рекордно къс период бяха утвърдени и двете европрограми на МИР. Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейската комисия на 3 октомври и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Само по двете нови стратегии дружно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще ръководи общо над 5 милиарда лева за интервала 2021-2027 година Те ще финансират стремително създаване и внедряване на нововъведения, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на компаниите. Още след 1 януари стартира поетапно отваряне на обособените стратегии за кандидатстване. То се реализира единствено електронно през системата ИСУН (https://eumis2020.government.bg/ ), а повече информация е оповестена на уеб страницата на МИР (https://www.mig.government.bg/ ).
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР