Фирмата Запрянови-03“ възнамерява да разшири кариерата си в местността Чайкъра“

...
Фирмата Запрянови-03“ възнамерява да разшири кариерата си в местността Чайкъра“
Коментари Харесай

“Запрянови-03“ прави поредна кариера край Асеновград, добива пясък на 520 м. от Чая

Фирмата „ Запрянови-03 “ има намерение да разшири кариерата си в местността „ Чайкъра “ наоколо до Долни воден. Дружеството, което провокира съществено публично неодобрение с настояването да направи кариера край Горнослав, е внесло капиталово предложение за реализиране на добивна активност и в региона на „ Чайкъра-2 “.
Прочетете още
Предложението се отнася за над 330 дка кариерна повърхност , от която да се добиват пясъци и трошляк в продължение на 35 години. Целта е всяка година да бъдат добивани по 30 000 м3 материал. Границата на находището е на малко над 3 км. от Асеновград. То обаче е на едвам 520 м. западно от коритото на река Чая. 

В настояването, пратено до Регионална инспекция за опазване на околната среда, вложителят показва, че употребата на запасите ще се извърши посредством безвзривен прийом . Преработката на пясъците и чакълите ще прави трошачно-миячна апаратура, която се намира в промишлената площадка на към този момент съществуващото находище „ Чайкъра-1 “.

Няма да се строи пътна инфраструктура и тръбопровод, а ще бъде употребена промишлена вода от сондажите на прилежащата кариера. Концесионният силует не попада в обсега на предпазени естествени територии, обекти по Закона за предпазените територии или мрежата на „ Натура 2000 ”.



Собственикът на компанията „ Запрянови-03 “ съобщи пред TrafficNews желанието си да изготви Оценка за влияние върху околната среда/ОВОС/, без значение от преценката за нужда, която Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да даде.

„ Ние от години употребяваме находището на „ Чайкъра-1 “, в този момент просто ще разширяваме обсега на настоящата кариера “, съобщи Вакрил Запрянов .

Концесионерът удостовери, че процедурата един път е била прекъсната по негово предпочитание. Това се наложило след решение към концесионната повърхност да бъде прибавен още един сектор. „ Чакъра-2 “-юг е този, който не попада в прекратеното ИП, като с прибавянето му кариерната повърхност се уголемява от 200.1 до 331.7 дка.

Важно е да се означи, че при миналата процедура БДИБР бе дала мнение, че позволява разширение на кариерата . Бе издала правила за употребата ѝ поради непосредствената непосредственост на река Чая.

Ще дадат ли Басейносва дирекция „ Източнобеломорски регион “ и Регионална ревизия по околната среда и водите зелена светлина на капиталовото предложение на асеновградската компания, следва да разберем.



Припомняме, че друго капиталово предложение на „ Запрянови-03 “ в региона на Горнослав стана мотив за съществено публично неодобрение и митинги. Неправителствени организации и поданици на Горнослав, Добростан и Червен образуваха Местен комитет за битка против кариерата в региона. Води се дело в Върховен административен съд, посредством което те възразяват против реализирането на добивен развой в района.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР