Фирма Про Смарт (Pro Smart) стои зад проект за соларни

...
Коментари Харесай

Електричество от покрива

Фирма " Про Смарт " (Pro Smart) стои зад план за слънчеви керемиди, създадени и създадени в България. Цената за покриване на 100 кв.м покрив със слънчеви вместо с обичайни керемиди е няколко пъти по-висока като първична инвестиция. Периодът на употребата на фотоволтаичните керемиди е най-малко 20 години, а вложените средства се изплащат за сред 8 и 11 години.

Фотоволтаичните керемиди на Tesla дават обещание да бъдат най-хубавата опция за извличане на зелена сила от покривите на домовете. Проектът на Илън Мъск обаче се сблъсква с редица компликации, свързани с всеобщото нахлуване на слънчевите керемиди - от опциите за финансиране до слънчевите панели, които са освен по-бързи и лесни за монтаж, само че и по-ефективни и евтини, разяснява Ивайло Мирчев от компания " Про Смарт " (Pro Smart). Компанията с главен фокус върху IoT (интернет на нещата) стои зад план за слънчеви керемиди, създадени и създадени в България. Идеята зародила през 2018 година, само че екипът пристъпва към реализацията й през предходната година. " Про Смарт " създава и създава устройства, които посредством интернет съгласуваност управляват всичко - от входни порти до газови бойлери. Проектът за слънчеви керемиди е логически ход, защото имаме насъбран опит в модули за отдалечено ръководство на слънчеви системи ", изясни Ивайло Мирчев.
Възвращаемост за 8-11 години
Соларните керемиди са подобаващи за къщи, кооперации и въобще за всевъзможни здания, които имат керемиден покрив. На външен тип и по мярка не се разграничават от обичайните, само че за разлика от тях са покрити от фотоелементи, които преобразуват слънчевата сила в електрически ток. Слънчевите керемиди са по-малко ефикасни от обичайните слънчеви панели, само че наподобяват доста по-добре от тях, изяснява Ивайло Мирчев.

Според специалисти слънчевите керемиди се употребяват най-вече в здания, които целят понижение на въглеродния отпечатък, желаят да поддържат висока енергийна успеваемост и да разполагат със лично без значение електрозахранване. Подходящи са и за места, които нямат достъп до електрическата мрежа, защото инвестицията в тях и потреблението им към този момент са по-ефективни от обезпечаване на ел. съгласуваност за съответния обект.

Цената за покриване на 100 кв.м покрив със слънчеви вместо с обичайни керемиди е няколко пъти по-висока като първична инвестиция. Периодът на употребата им е най-малко 20 години, а вложените средства се изплащат за период сред 8 и 11 години, демонстрират изчисленията на " Про Смарт ".
Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища
Компанията има хрумвания за финансови принадлежности, с цел да се улесни този развой. Например взетият банков заем за замяна на покрива на къщата със слънчеви керемиди може да се изплаща с приходите от създадената ел. сила. " Все още обаче това е прекомерно оптимистичен модел за България поради комплицираните регулации и спънки, които страната и енергийните дружества основават ", обобщава Ивайло Мирчев.
Още шест месеца до прототипа
Проектът за слънчеви керемиди на " Про Смарт " е към момента в развой на разработка, като по думите на Мирчев остават към шест месеца до основаването на първообраз. " Налице са редица софтуерни провокации, които би трябвало да преодолеем. Те са свързани със здравината и успеваемостта на фотоелементите и не на последно място - с постигането на конкурентна индустриална цена ", изяснява той.

В момента, в който екипът е подготвен с създаването, ще кандидатства за отбраната й в Патентното ведомство. Особеното тук е, че тази технология се развива толкоз бързо, че от време на време, до момента в който бъде предпазена с патент, е подготвена идната й по-ефективна версия, изясняват създателите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР