Фирма Булплан ще разчертава промените в Общия устройствен план на

...
Фирма Булплан ще разчертава промените в Общия устройствен план на
Коментари Харесай

Пълен ремонт за Общия устройствен план на Пловдив

Фирма " Булплан ” ще разчертава измененията в Общия организационен проект на Пловдив, откакто екипът завоюва публичната поръчка на общината. 10 години откакто беше признат през 2007 година, генералният проект, по който ще се развиe градът, има потребност от актуализация предвид на новата икономическа конюнктура.

За задачата Община Пловдив изготви задание, което бе процедирано през 2016 година Малко по-късно разпореди поръчка за смяна на Общ устройствен план на стойност 534 000 лв. с Данък добавена стойност. С новия Общ устройствен план една от дилемите на локалната администрация е да промени предназначението на земеделските земи, с цел да може притежателите да строят, без да обикалят дълго време по институциите. Промените касаят и новите квартали, които се разрастват с бързи темпове в последно време - Беломорски, Остромила, Терзиите.

Фаворитите на общината - „ Булплан ” - са познато име в градоустройството на Пловдив. Фирмата е софийска, само че в екипа вземат участие доста пловдивски проектанти, които под управлението на арх. Белин Моллов работиха Интегриран план за градско възстановяване и развит (Интегриран проект за градско възобновяване и развитие) и Концепцията за пространствено развиване на Пловдив.

Какво съставлява Общ устройствен план и за какво той е толкоз значим за града?

Общият организационен проект е основен документ за развиването на града, изясняват специалисти. Понеже точно той дефинира стратегическите насоки за социално-икономическо и пространствено развиване на Пловдив в идващите 20 години. Планът (ОУП) върви редом с План-схема на комуникационно-транспортната скица. И двете разработки се вършат в синхрон с постановките на „ Нова Атинска харта ” на „ European Council of Town Planners ” от 1998 година, която съгласува правилата за развиване на европейските градове през 21. век.
Само че тук е значимо да се направи едно конкретизиране - Общият организационен проект според Закон за устройство на територията (Закона за устройство на територията) не е проект за директно приложение. Прякото му приложение се реализира посредством така наречен Подробен устройствен план - Подробни устройствени проекти.

Кое тогава постанова смяната му?

Специалистите настояват, че съществуващият Общ устройствен план действително не е привързан с никаква европейска стратегическа рамка. Идеята за актуализация на генералния проект на Пловдив не е от през днешния ден. През 2010 година Общинският съвет взима решение за актуализация на Общия организационен проект на Пловдив. “Мотивът беше, че има смяна на икономическата конюнктура, т.е. бяхме в обстановка на финансова рецесия, което наложи преразглеждане на доста положения, примерно уговорките на общината да прави пътища в нови, постоянно безсмислени територии, като земеделските земи ”, изясняват специалисти. Те напомнят, че Общият организационен проект на Пловдив беше направен през 2005-2007 година, по времето на взрива на строителството, което се оказа един огромен балон. Тогава хипотезата беше, че този развой ще продължи до безконечност, освен това отмерено. Има още една причина Планът да виси във въздуха - през 2005-а България не беше член на Европейски Съюз, т. е. Общ устройствен план не е привързан с никаква европейска стратегическа рамка. Освен това признатият през 2007 година Общ организационен проект на Пловдив няма ясна реализация на предвижданията, липсва съответна общинска политика по ръководство на процесите на устройственото развиване. Всъщност реализирането на Общ устройствен план се прави без одобрени правила и нормативи за използването, не се извършват и Програмата за незабавни дейности и Етапният проект за реализацията му до 2025 година - това регистрират експертите, които следят развиването на Плана в годините.

Изводът е, че е належащо преразглеждане на капацитета на компактния град и урбанизирането на землищните територии.

„ В края на 2018-а Пловдив към този момент има цифрова кадастрална карта. Затова, когато се проучва територията на града, с нея (кадастралната карта) се получават фрапантни разлики с всички параметри на Общ устройствен план от 2007 година Планът е изчисляван по класическия способ, затова в него има основни структурни неточности ”, разясняват от екипа на „ Булплан ”.

Съобразява ли се новото строителство с плануваното уголемение на част от булевардите в града - това е другият основен проблем. В момента програмата на общината планува уголемение на няколко трасета. Те са заложени и в настоящия Общ устройствен план: " Коматевско шосе ", " Голямоконарско шосе ", бул. " Васил Априлов ", на по-късен стадий и " Пещерско шосе ". На процедура обаче идните поправки „ влизат ” в клопката на множеството частни парцели, които би трябвало да бъдат отчуждени, с цел да се реализира въпросното уголемение на пътя. По трасето на " Коматевско шосе " в началото ще се отчуждават парцели от базата на ПФК " Ботев " до разклона с ул. " Остромила ". С разширението на бул. " Васил Априлов " ще се обиден парцели от ул. " Войнишка популярност " до бул. " Шести септември ". Общината продължава с отчужденията по " Голямоконарско шосе ", по плана за бул. " Марица-север ", бул. " Северен ". За отчуждение е избран и парцелът на бул. " Шести септември ", който стопира стартирането на кръговото край магазин " Бриколаж ". Догодина се чака да стартират отчуждения и по " Пещерско шосе ". Проблемът с отчуждаването касае към този момент издигнати здания. Въпросът обаче е: по какъв начин и кой контролира новото строителство?

Издават ли се позволения за градеж на сегашната регулационна линия на трасетата, чието уголемение следва? „ В момента има настоящ регулационен проект и той дефинира какъв е габаритът на всяка улица. В този проект се дефинират границите и всички новостроящи се здания се преценяват с него. Когато се възнамерява уголемение на трасето - улица или бул. - още веднъж се прави проект, има планувана регулационна линия и новото строителство се преценява с проекта от момента, в който той влезе в действие. Ние пожелаваме от проектанта да обезпечи оттегляне на нужното разстояние от основния път.

По-проблемно е в „ новите ” квартали на Пловдив, където къщите са строени около пътищата, в някогашни аграрни земи - в този момент ги контролираме с нови проекти, само че нормално тези проекти се вършат на парче. Защо? Защото имаме два разновидността: или съществуващите здания, попадащи в трасето, се отчуждават и това лишава години, или пътят се поправя, в случай че има опция, по отношение на към този момент издигнатите здания, изясняват експерти от Община Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР