Финландското правителство планира нов закон, който да позволи на работниците

...
Финландското правителство планира нов закон, който да позволи на работниците
Коментари Харесай

Финландия позволява на работниците да виждат заплатите на колегите си

Финландското държавно управление възнамерява нов закон, който да разреши на служащите да ревизират какви хонорари получават техните сътрудници, в случай че подозират, че са дискриминирани. Предложението е част от по-широка рамка, която цели да понижи разликата в заплащането сред мъжете и дамите в страната, предава Reuters.

Законопроектът бе подложен на критика и от двата финландски синдиката, които упорстват за още по-високо равнище на бистрота, а най-голямата работодателска организация показва, че предлагането може да предизвика спорове на работното място.

Но парламентарната коалиция в страната, чиято политика минава за център-ляво, водена от премиера Сана Марин, не счита да се отхвърля от законопроекта.
 В Германия: Държавните чиновници готвят стачка за заплати В Германия: Държавните чиновници готвят стачка за заплати
Държавните чиновници в Германия се готвят да стачкуват поради спор за заплатите, оповестиха от профсъюза им във вторник, като митингът щ...

„ Това, което е основно за държавната стратегия е елиминирането на неоправданите разлики в заплащането “, споделя министърът по равенството Томас Бломквист. „ Сега те ще бъдат прегледани по-стриктно “, прибавя той.

Жените във Финландия печелят със 17.2% по-малко от мъжете през 2020 година, съгласно изследването за тъждество на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Проучването подрежда Финландия на 37-ма позиция, надалеч зад Норвегия (8 място), Дания (9 място) и Швеция (12 място), макар, че тематиката за равенството се върти от десетилетия във финландския политически живот.

Доклад от 2018 година на финландския омбудсман по равенството сочи, че аргументите са сходни с тези в западноевропейските страни, а точно сегрегация на трудовия пазар под формата на специалности, доминирани от мъже и такива доминирани от дами, практиката бащите да вземат по-кратко бащинство от дамите (майчинство) и това, че дамите не биват повишавани толкоз постоянно колкото мъжете.

Мерджа Маха, публицист, който се отдава на вложенията и блогърството, разгласява през 2019 година данни за приходите си в Twitter и Instagram с цел да окуражи полемиката по отношение на прозрачността.
 Заплатите порастват с бързи темпове през идните години Заплатите порастват с бързи темпове през идните години
Повишението на заплатите у нас ще продължи с бързи темпове и през идващите няколко години, излиза наяве от есенната макроикономическа п...

" Имаше обстановки, в които разбрах, че мъж, който прави сходна работа като моята, е получавал по-високо възнаграждение “, споделя Маха, която разгласява своя облагаем приход за 2020 година, възлизащ на 48 522 евро.
Данъци
Финландските данъчни разгласиха през тази седмица облагаемия приход за 2020 година на всички жители на Финландия. Традиционното събитие бива употребявано от медиите в страната, които се ровят в приходите на богатите и известни персони.

Въпреки тази бистрота, данните не демонстрират цялата картинка. Данъчните са пресметнали, че облагаемият приход е приблизително 75-80% по-нисък по отношение на техния същински приход, заради приспадания и освободени от налози дивиденти.



Панорамна фотография от " Сенатския площад " на Хелзинкската катедрала, Правителствения замък и паменика на съветския император Александър II в Хелзински;      Снимка: iStock
 Гугъл може да понижи заплатите на отдалечено работещите Гугъл може да понижи заплатите на отдалечено работещите
Служителите на Гугъл в Съединени американски щати, които решат да работят от у дома за непрекъснато, могат да получат понижение на заплатите. Технологичният гиг...

Конфедерацията на финландската промишленост (EK) напусна през предишния ноември парламентарната работна група, която приготвя закона за бистрота, в символ на митинг.

Според Катя Лепанен, юридически консултант на EK, организацията желае да направи повече изследвания по отношение на разликата в заплащането, като съгласно тях шерването на информация по отношение на възнагражденията би трябвало да става на непринуден принцип.

" Въвеждането на обвързване за издание на детайлна информация за заплатите може да докара до любознание и утежняване на работната атмосфера “, споделя тя.

Работническите организации и омбудсмана по равенството оповестиха, че има задоволително изследвания по тематиката, като времето за дейности към този момент е настъпило.

" Намаляването на разликата в заплащането изисква смяна в отношението и заради това е нужна смяна в закона, която да промени културата “, споделя Катарина Мурто, шеф в Akava, организация, която сплотява работен синдикати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР