Финландският филмов режисьор, сценарист и продуцент Мика Каурисмаки е сред

...
Финландският филмов режисьор, сценарист и продуцент Мика Каурисмаки е сред
Коментари Харесай

Мика Каурисмаки с Наградата на София на 25-ия София Филм Фест

Финландският кино режисьор, сценарист и продуцент Мика Каурисмаки е измежду огромните имена в киното, чиито филми ще гледаме на есенното издание на 25-ия София Филм Фест. Очакваме да посрещнем режисьора в София в средата на месец септември, с цел да показа най-новия си филм „ Една спокойна нощ “ и да получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното. Фестивалът, в партньорство с Финландската кино фондация и Посолството на Финландия в България, показва ретроспектива на Каурисмаки, която ще започва на 10 септември в Дома на киното.

„ Чувствам се не кинорежисьор, а киноантрополог - обичам да странствувам, да следя и проучвам света и хората през камерата, а усещанията запечатвам на лента “, споделя за влечението си към киното Мика Каурисмаки.

Той е роден през 1955 година и е по-големият брат на Аки Каурисмаки, чиято ретроспектива представихме в програмата на 24-ия СФФ. Мика става прочут със своите филми „ Хелзинки-Неапол цяла нощ “ (1987), „ Зомби и влакът на призраците “ (1991), „ Тримата мъдреци “ (2008), които публиката на София Филм Фест ще може да види на огромен екран.

Мика Каурисмаки приключва кино в Мюнхен, а първият му филм „ Лъжецът “ (1980) се трансформира в сензация във Финландия безусловно за една вечер. Това е и началото на филмовата кариера на братя Каурисмаки - двамата стартират нова епоха във финландското кино. Мика, Аки и група техни другари основават компанията „ Villealfa Filmproductions “, която продуцира забележителни нискобюджетни филми. През 90-те години Мика основава лична компания „ Marianna Films “. Фестивалната аудитория у нас ще види и „ Ненужните “ (1982), отличен с финландската премия „ Юсси “ за най-хубава постановка – роуд муви за двама мъже и жена, които карат из страната, до момента в който ги преследват група нарушители и полиция.

През 1990 година Мика Каурисмаки потегля към джунглите на Южна Америка и дружно със Самюъл Фулър и Джим Джармуш основават документалния филм „ Тигреро: Филм, който в никакъв случай не беше изработен “ (1994), почетен с Наградата на ФИПРЕССИ на Берлинале. През 1998 Мика Каурисмаки отпътува за Съединени американски щати и там събира звезден екип от артисти, с цел да снима най-голямата си продукция „ Ел Ей без карта “ (1998) с имена като Дейвид Тенант, Джули Делпи и Джони Деп.

В продължение на 30 години режисьорът пътува сред Хелзинки и Бразилия, където открива любовта на живота си – своята брачна половинка: „ Отидох за една седмица в Бразилия, хареса ми и останах. Финландия ми е дребна - всичко си наподобява, без значение къде пътешестваш из страната “. Мика Каурисмаки прави и доста документални филми в Южна Америка като „ Музиката на Бразилия “ (2002), „ Добре пристигнали в Сао Пауло “ (2004), „ Музиката на Рио: Бразилейриньо “ (2005), а „ Мама Африка “ (2011) е документален роман за първата чернокожа изпълнителка, спечелила „ Грами “ през 1965 година, южноафриканката Мириам Макеба.
 Представен като план на София Мийтингс, „ MURINA “ получи „ Златна камера “ в Кан Представен като план на София Мийтингс, „ MURINA “ получи „ Златна камера “ в Кан
Дебютната творба на младата хърватска режисьорка Антоанета Аламат Кусянович бе селектирана за присъединяване в фамозната „ Петнайсетдневк...

Най-новият филм на Мика Каурисмаки „ Една спокойна нощ “ (2020), който ще представим в програмата на 25-ия СФФ, е сниман по време на пандемията, през април предходната година.

„ Всичките ми други планове бяха сложени на пауза и по тази причина взехме решение да създадем този филм. Той не е тъкмо за вируса, само че действието се развива във времето на тази странна пандемия “, изяснява режисьорът, а за снимачна площадка избира „ Корона бар “ – едно от паметните заведения, които държат двамата с брат му Аки в Хелзинки. Всъщност Мика Каурисмаки разчита още веднъж на актьорския състав от „ Тримата мъдреци “ и среща публиката с трима не изключително мъдри мъже, които се събират по време на пандемията, намирайки леговище в „ Корона бар “.

„ След „ Тримата мъдреци “ говорихме за основаването на различен филм по същия способ и започнахме да го приготвяме. Трябваше да снимаме в Дубай и тези финландци да се съберат в някой бар, да си приказват за своите персонални рецесии. През март 2020 към момента планирахме да пътуваме, да търсим места за фотоси, а по-късно пристигна локдаунът. Актьорите към този момент бяха работили върху героите си, по тази причина взехме решение да не губим време и да го заснемем. Имаше ковид, само че имаше и Corona Bar. Връзката изглеждаше добра “, разкрива още Мика Каурисмаки, а премиерата на „ Една спокойна нощ “ е в конкурсната стратегия на интернационалния кино фестивал „ Черни нощи “ в Талин.

ФИЛМИТЕ на Мика Каурисмаки ще бъдат показани на публиката в София по време на есенното издание на 25-ия София Филм Фест през септември 2021.

Още от КИНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР