Финландски учени установиха пряка зависимост между пушенето и поглъщането на

...
Финландски учени установиха пряка зависимост между пушенето и поглъщането на
Коментари Харесай

Пушачите все по-често страдат от психически разстройства

Финландски учени откриха директна взаимозависимост сред пушенето и поглъщането на нездравословни субстанции върху нервната система, написа уеб сайтът Лайф.

Специалисти от Финландската академия на науките изясниха, че използването единствено на 10 цигари дневно може да докара до развиването на тежки психологични разстройства. В рисковата група попадат хора, които са почнали да пушат още в юношеските си години. Честото и дълготрайно тютюнопушене се отразява зле освен върху храносмилателния им тракт и върху сърдечносъдовата им система. То провокира и необратими промени в основния мозък и в нервната система.

Учените следили в продължение на няколко десетилетия 6 хиляди души, които прекосявали през постоянни медицински прегледи. В рамките на проучването респондентите разкривали особеностите на хранителния си режим и на метода си на живот. Те споделяли и сведения за своите нездравословни привички, за проблеми със съня и нервни сривове.

По данни на учените разстройствата в работата на нервната система, провокирани от постоянното пушене, могат да преминат под формата на краткотрайни "изключвания ". Това са психологични сривове, които в следствие могат да провокират съществени болести като биполярно афективно разстройство, шизофрения и деменция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР